Четвер, 25 Квітня, 2024
В окупаціїВійнаІнтерв'юРуzкій мірУкраїна

Рафаель Ґроссі: ситуація навколо Запорізької АЕС не покращується

Ситуація навколо Запорізької АЕС не покращується, — заявив голова Міжнародного агентства з атомної енергії. Рафаель Ґроссі сьогодні відвідав окупований Росією об’єкт на півдні України. Він звернувся до Москви та Києва з проханням співпрацювати в забезпеченні найбільшої електростанції такого типу в Європі, передає Польське радіо.

Ситуація навколо Запорізької АЕС не покращується, — заявив голова Міжнародного агентства з атомної енергії. Рафаель Ґроссі 29 березня відвідав окупований Росією об’єкт на півдні України. Він звернувся до Москви та Києва з проханням співпрацювати в забезпеченні найбільшої електростанції такого типу в Європі.

Рафаель Ґроссі зазначив, що найважливіше завдання — уникнути аварії на електростанції. За його словами, ситуація не покращується, а військова активність посилюється по всьому регіону. Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії зазначив, що намагався досягти компромісу між Москвою та Києвом, щоб убезпечити електростанцію.

Поки безуспішні переговори стосувалися створення ширшої охоронної зони навколо закладу. Це вже другий візит Ґроссі на окуповану Росією АЕС. З вересня там працює місія Агентства.

Після входу на електростанцію в березні минулого року росіяни встановили тут свої вогневі позиції, які становлять загрозу. Унаслідок дій росіян електростанцію також кілька разів відключали від ліній електропередач, і їй довелося переходити на живлення від генераторів. Росіяни направили на електростанцію представників концерну «Росатом», хоча її роботою займаються українські фахівці.

Залишити відповідь