Середа, 24 Квітня, 2024
ВажливеІсторіїСуспільство

Митрополит Епіфаній: Петро Порошенко не відіграє у житті Православної Церкви України якоїсь виняткової ролі (ВІДЕО)

Предстоятель Православної Церкви України Митрополита Епіфаній з нагоди Великого (Чистого) четверга оприлюднив звернення до “великої родини Православної Церкви України та всієї української громади”. В ньому він закликав до звільнення українського православ’я від ярма «русского міра» та наголосив, що “будь-який політик, незалежно від того, представляє він владу чи опозицію, не відіграє у житті Православної Церкви України якоїсь виняткової ролі”. Окремо він відзначив, що прив’язка Петра Порошенка до ПЦУ не має під собою жодних підстав.

За сприяння розбудові Помісної Церкви ми вдячні всім політичним силам, незалежно від того, чи вони представляють у певний проміжок історії владу або опозицію. Але жодна політична сила, партія чи окремий лідер не можуть і не будуть мати в Православній Церкві України якоїсь виняткової чи тим більше контролюючої ролі.

– наголосив він.

Роками структура Московського Патріархату в Україні розбудовувалася саме за такою хибною моделлю тіньового контролю. Деркач, Новінський, Медведчук та інші подібні діячі вважали себе ніби учасниками «акціонерного товариства», що вирішують за спиною «найнятих менеджерів» у рясах всі ключові питання. Така модель значною мірою спричинилася до нинішньої публічної катастрофи Московського Патріархату в Україні.

За принципом перекладання відповідальності з хворої голови на здорову наші супротивники наполегливо намагаються дискредитувати Православну Церкву України, нав’язуючи їй імідж «церкви Петра Порошенка». У такий саме спосіб свого часу намагалися Київський Патріархат подавати як «церкву Кравчука» – нібито виключно партійний політичний проект, який працює лише на імідж однієї особи.

– йдеться у зверненні.

Залишити відповідь