П’ятниця, 29 Березня, 2024
В регіонахЕксклюзивІнформаційний фронтРуzкій мірФоторепортаж

Неочевидні загрози російської дезінформації – у Львові відбулося експертне обговорення методів протидії впливам рф на інформаційний простір (ФОТО, ВІДЕО)

У Львові під час експертного обговорення “Російська пропаганда та дезінформація: точки впливу на українське суспільство” наголосили на тому, що в протидії російським інформаційним впливам немає дрібниць та другорядних загроз. Так, питання ворожої діяльності в середовищі біженців з України мало досліджене, проте на думку представника Фонду оборони України Миколи Посівнича“наша держава в силу своєї непідготовленості віддала роботу з діаспорами та церковно-релігійні питання ворогу. З часів холодної війни кдб і тепер вже фсб активно працювали по іммігрантських і національних групах і середовищах”.

Ще один важливий момент – про агентів впливу або корисних ідіотів, тобто середовища ультралівих і ультраправих, і це особливо поширено в  Італії, Іспанії, Португалії та в Греції, коли через ці середовища закидуються провокативні щодо українців і груп переселенців наративи. І вони періодично так само вибухають і та тиснуть на свої уряди, на парламентарів, з метою, щоб припинити допомогу українцям, щоб припинити соціальні виплати. А з іншого боку ведуть дискредитацію: що українці з’їдають весь хліб, допомогу, не хочуть працювати, не хочуть інтегруватися в культурний простір тієї чи іншої держави, і готові тільки чекати допомоги, і тим самим знекровлювати місцеві бюджети

сказав Микола Посівнич.
МИКОЛА ПОСІВНИЧ

Західний регіональний центр, який я представляю, є один із чотирьох регіональних Центрів Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Головна мета Координаційного штабу – це надання юридичної, консультаційної, процедурної та психологічної допомоги захисникам та їх родинам. Працює гаряча лінія 0-800-300-541, куди звертаються сім’ї, дружини, родини наших Захисників та Захисниць

зазначив Сергій Халецький, представник Західного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Він наголосив, що за жодних обставин не варто реєструватися та надавати інформацію на російських чи будь-яких інших сайтах, де від родин можуть вимагати персональні дані та іншу особисту інформацію.

ВІДЕОЗАПИС ПОДІЇ

У Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими є дорожня карта, яка зроблена, щоб покроково допомагати в будь-яких питаннях – фінансового, юридичного характеру, психологічної допомоги. Працівники Координаційного Штабу опрацьовують кожен запит, організовують зустрічі з представниками військових частин та інших відповідних органів.

СЕРГІЙ ХАЛЕЦЬКИЙ

І головне – ніколи не втрачайте надії. Буває так, що минає пів року, і людина, яку вважали зниклою безвісти, була обміняна і повернулася додому

наголосив він, також підкреслюючи безпрецедентні в історії масштаби обмінів під час безперервних бойових дій.

Юрій Гончаренко, керівник Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA, погодився, що дуже вразливою до ворожих впливів є середовище родин військовополонених та цивільних заручників. Українці мають пам’ятати невдалу спробу організувати “майдан 24.03”, а перед цим – “марші вдов” та інші протестні заходи, в яких сім’ї полонених ворог планував використати як таран проти суспільної згуртованості та для провокацій громадянського протистояння.

Багато уваги він також приділив діяльності рпц мп.

Попри радикальні кроки щодо ліквідації цієї агентурної мережі, які ми бачимо по всій країні, поза пильною увагою є капеланська і волонтерська діяльність цієї організації. Так, зараз привернуто багато уваги в соціальних мережах до особи архієпископа Білоцерківського і Богуславського Августина (Адама Маркевича),  який є головою Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України. І от він на початку січня 2023 року, мімікруючи під українську церкву та капеланів Православної Церкви України, всупереч Закону про свободу совісті та релігійні організації, разом з іншими представниками московської церкви відвідав Донбас, як вони заявляли,  з «гуманітарною місією»

сказав Юрій Гончаренко.
ЮРІЙ ГОНЧАРЕНКО.

Проте, на його думку, не можна виключати, що під цим прикриттям ці “псевдосвященники здійснювали розвідувальну та диверсійну діяльність”.

Відповідно, повна заборона цієї організації в Україні – це питання виживання і перемоги нашої держави

наголосив він.

“Не менш важливим є слідкувати за тим, що відбувається за кордоном. Часто до середовища біженців проникає російська агентура, яка використовує мовну і психологічну близькість, та вносить деструктивні наративи. В цілому, мета впливу на цю аудиторію – спонукати західні держави припинити підтримувати нашу країну у відсічі збройній агресії росії” – підтримав він позицію Миколи Посівнича.

ВАЛЕРІЙ МАЙДАНЮК

Валерій Майданюк, кандидат політичних наук, експерт Фонду сприяння демократії, розповів про основні дезінформаційні наративи росіян на окупованих територіях.

Також він доповнив виступ Миколи Посівнича особистою історією:

В мене є знайомі в Чікаго, в активній українській діаспорі, які займаються активізмом. І частина з них сидить в російському YouTube, підсаджена на російський сегмент Viber. І через це до мене іноді надсилають відео з заголовками “Вся правда про Зеленського”, “Вся правда про мобілізацію в Україні” та інші подібні російські поробки, що свідчить про те, наскільки глибоко там пустила коріння російська пропаганда

Говорячи про ситуацію на тимчасово окупованих територіях, він пояснив, що росія здійснює там дуже суттєві зміни в ідеологічному, політичному, демографічному, економічному, релігійному сегментах. Зокрема, вони ліквідували будь-які альтернативні до рпц християнські церкви.

Єдину українську церкву, яка була в Криму – знесли бульдозером

– навів Валерій Майданюк жахаючий приклад.

Що стосується демографічної політики, то росіяни сьогодні заселяють окуповані території малозабезпеченими вихідцями з російських земель, національними меншинами, яким дають солідні посади – вчителів, лікарів, суддів прокурорів. І мова йде не про тисячі – за різними оцінками, мова йде про кількість десь під півмільйона, якщо рахувати Крим.

Модерував зустріч Валентин Балагура, експерт InfoLight.UA, який є також постійним автором і ведучим проєкту Спротив.News, який розповідає про події на тимчасово окупованих  територіях.

ВАЛЕНТИН БАЛАГУРА

Підсумком події є наголос на тому, що Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA продовжить свою діяльність щодо протидії російським інформаційним атакам як на “загальному фронті”, так і з акцентом на наступні вразливі до пропаганди категорії громадян України:

  • родини військовополонених та цивільних заручників;
  • Цивільне населення, яке пов’язане з тимчасово окупованими територіями;
  • Середовища внутрішньопереміщених осіб;
  • Середовище біженців за кордоном та в цілому українська діаспора.

Вже найближчим часом можна буде побачити важливі результати цієї роботи.

Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA  – спільний проєкт ГО Фонд сприяння демократії та Фонду Ганнса Зайделя в Україні.

Діє з травня 2022 року як волонтерський проєкт однодумців, який поступово здійснив інституалізацію. На сьогодні в команди кілька десятків успішних спростувань російських дезінформаційних кампаній, тривають навчальні програми з інформаційної гігієни та безпеки, здійснюються активні моніторингові та ОСІНТ-кампанії.

Команда співпрацює з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та зниклими безвісти та Центром національного спротиву.

Залишити відповідь