Вівторок, 23 Квітня, 2024
АрміяВійнаСвітУкраїна

Деякі країни НАТО можуть відправити свої війська в Україну – Андерс Фог Расмуссен

#image_title

Низка країн-членів НАТО можуть вирішить направити на допомогу Україні свої збройні сили. Це станеться у випадку, якщо учасники альянсу не запропонують офіційному Києву дієвих гарантій безпеки під час  саміту у Вільнюсі, запланованому в липні, передає ЗІФ.

– Якщо НАТО не зможе домовитися про чіткий шлях для України, існує виразна можливість, що деякі країни вдадуться до індивідуального порядку. Ми знаємо, що Польща дуже налаштована на надання конкретної допомоги Україні. І я не можу виключити можливості, що Польща в цьому контексті залучиться ще сильніше на національному рівні, а за нею будуть балтійські країни – цілком можливо, включаючи варіант з відправкою військ на поле бою, – цитує колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена ВВС.

Видання нагадує, що на початку цього тижня Президент України підтвердив запрошення на участь у липневому саміті країн НАТО лише за певних умов. Володимир Зеленський висловив сподівання, що саміт буде гарним майданчиком для підписання документів про гарантії безпеки для України. У протилежному випадку нема змісту в таких зустрічах.

Андерс Фог Расмуссен наголосив на важливості надання Україні письмових гарантій безпеки. Бажано ще до початку саміту та, можливо, поза рамками НАТО. Ці гарантії повинні охоплювати обмін розвідданими, спільні навчання, нарощування виробництва боєприпасів, операційну сумісність зі стандартами НАТО та постачання озброєнь у кількості, достатню для утримання росії від нових атак.

ВВС із посиланням на британську газету The Guardian уточнює, що Расмуссен виступає офіційним радником Президента Володимира Зеленського з питань місця України в майбутній архітектурі європейської безпеки. Цими днями він здійснює турне Європою та США, щоб оцінити перепади настроїв серед союзників напередодні критично важливого для України саміту, що розпочнеться 11 липня.

Залишити відповідь