Понеділок, 17 Червня, 2024
ПодіїСвіт

Нарощує свій військовий арсенал: у Bloomberg оцінили, коли Китай буде готовий до вторгнення на Тайвань

На сьогоднішній день Китай продовжує нарощувати свій військовий та ядерний потенціал у небачених з часів Другої світової війни масштабах. Аналітики впевнені, що Пекін дотримується своїх амбіцій щодо Тайваню і готовий вже найближчими роками здійснити військову агресію проти острівної держави.

За словами голови Індо-Тихоокеанського командування США Джона Акіліно, війна між Китаєм та Тайванем може розпочатися до 2027 року. Про це повідомляє Bloomberg, передає  OBOZ.UA

Американський адмірал заявив, що за останні роки Пекін збільшив на 16% (до 223 мільярдів доларів) оборонний бюджет, незважаючи на економічні проблеми. Це дозволило Народно-визвольній армії Китаю за три роки виготовити 400 винищувачів, а також понад 20 великих військових кораблів. Крім того, з 2020 року Пекін подвоїв свої запаси балістичних та крилатих ракет.

Акіліно наголосив, що все вказує на підготовку Китаю до вторгнення на Тайвань до 2027 року. Адмірал зазначив, що дії китайської армії вказують на її здатність вкластися у кращі терміни Сі Цзіньпіна та об’єднати Тайвань із материковим Китаєм силою.

Водночас американський військовий заявив, що китайська армія відпрацьовує різні завдання, пов’язані з операціями проти Тайваню, наприклад, імітацію оточення острова за рахунок морської та повітряної блокади.

До речі, ще рік тому Акіліно говорив, що на Заході “всі здогадуються” про плани китайської армії. Нині ж американські законодавці, офіційні особи та військові чиновники активно обговорюють наміри Сі Цзіньпіна щодо Тайваню, особливо у світлі його мети до 2027 року зробити армію своєї країни “силою світового класу”.

У той же час розвідувальна спільнота США схильна до позиції, що Китай не хоче військового конфлікту через Тайвань, навіть незважаючи на те, що він сповнений рішучості взяти острів під свій контроль.

Також на сполох викликає партнерство Китаю з країною-терористом Росією, оскільки Пекін надав Кремлю економічну та військову допомогу для вторгнення в Україну. Американські офіційні особи впевнені, що співпраця Китаю та Росія є відповіддю на альянси США в Тихоокеанському регіоні та інших місцях по всьому світу.

Нагадаємо, наприкінці січня 2024 року військово-морські сили Китаю розмістили чотири бойові кораблі в акваторії навколо Тайваню. Примітно, що Пекін зберігає таку військову присутність після візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань у серпні 2022 року.

Раніше глава Китаю Сі Цзіньпін у своєму новорічному зверненні пообіцяв повернути Тайвань. Він назвав “возз’єднання” з острівною державою “історичною необхідністю”.

Як повідомляв OBOZ.UA, перемогу на виборах президента Тайваню, що відбулися 13 січня 2024, здобув кандидат від правлячої партії Лай Чинте із результатом 40,2% голосів. Він виступає за окрему ідентичність Тайваню та відкидає територіальні претензії Китаю.

До речі, у США на тлі проблем із вирішенням питання української допомоги набирає обертів така собі “піар-кампанія” під назвою “захистити всіх не вийде, тому ми обираємо Азію та Тайвань”.