Понеділок, 29 Квітня, 2024
ПодіїСвітТехніка

Марсохід NASA досліджує новий регіон на Червоній планеті

Марсохід NASA Curiosity розпочав дослідження нового регіону Марса – каналу Гедіз Валліс, який звивистою формою нагадує річку. Це може пролити світло на те, коли рідка вода зникла з поверхні Червоної планети.

Про це повідомляє NASA, передає Укрінформ.

Марсохід шукає докази, які б пояснили, як канал з’явився у гірській породі, адже його схили досить круті, тому, на думку вчених, він не міг утворитися під впливом вітру, натомість селеві потоки або потік води могли б сформувати канал. Потім його засипали валуни і каміння, як вважають учені – з гори Шарп, розташованої у кратері Гейла. Ця гора має висоту близько 5 км.

“Якщо канал або купа каміння були сформовані рідкою водою, це означало б, що досить пізно в історії гори Шарп – після тривалого сухого періоду – вода повернулася, причому у великій кількості”, – сказав науковий співробітник проекту Curiosity Ешвін Васавада з Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії.

Раніше завдяки Curiosity зробили відкриття, що вода на Марсі, ймовірно, з’являлася і зникала періодично, а не поступово зникала в міру того, як клімат на планеті ставав сухішим.

Як повідомляв Укрінформ, автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства (ESA) Mars Express зробила цікавий знімок місцевості північного полюса Червоної планети.