Четвер, 16 Травня, 2024
ВійнаРуzкій мір

Інформаційні операції від шойгу, лаврова і пєскова

Низка московитських топ-чиновників своїми публічними заявами відверто намагаються залякати країни Заходу і підштовхнути Україну до перемовин. Ідеться про активізацію інформаційних операцій, які москва розпочала раніше, відзначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), передає ЗІФ.

Так прес-секретар кремлівського карлика дмітрій пєсков заявив, що відносини між рф та НАТО «скотилися до рівня прямої конфронтації», і що Альянс уже «втягнутий у конфлікт навколо України». Писок ліліпутіна також звинуватив НАТО у просуванні до кордонів рф та розширенні своєї військової інфраструктури, ймовірно, маючи на увазі нещодавній вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Як зазначають аналітики ISW, ці неодноразові заяви пєскова є посиленням цього поточного наративу (про «пряму конфронтацію»), але, ймовірно, все ще є частиною кампанії рефлексивного контролю росії, яка використовує загрозливі висловлювання, щоб затримати та вплинути на важливі рішення щодо підтримки України Заходом. Цей кремлівський наратив також, вірогідно, є спробою представити оборонну діяльність НАТО у відповідь на відверту агресію росії як провокаційну.

Також військові аналітики відзначили спроби очільника мінубивства рф сєргєя шойгупогрожувати Франції щоб стримувати підтримку України. Шойгу вдає зацікавленість у мирних переговорах. І це є частиною ширшої російської інформаційної операції, спрямованої на переконання західних країн підштовхнути Україну до нерівноправних переговорів на умовах Росії.

Кремль використав цю загальну інформаційну операцію про ескалацію з НАТО, націлив її конкретно на Францію, після закликів президента Франції Еммануеля Макрона до Заходу збільшити рівень і типи допомоги в сфері безпеки, яку він надсилає Україні.

Сумна коняка рашаМЗС лавров теж просував інформаційні операції, імітуючи зацікавленість у переговорах. Лавров використав зустріч десятків іноземних послів із незахідних держав, щоб засудити українську “формулу миру”, водночас заявивши, що росія готова вести переговори на вигідних для кремля умовах. А ймовірні скоординовані інформаційні зусилля лаврова та шойгу можуть сигналізувати про новий виток посиленої російської риторики щодо переговорів.

ISW продовжує оцінювати, що рф готується до потенційної конвенційної війни з НАТО, в тому числі шляхом поточних звичайних військових реформ і відтворення Ленінградського і Московського військових округів.