Четвер, 16 Травня, 2024
ПодіїСвіт

Понад третина злочинних угруповань в ЄС використовує нерухомість для відмивання грошей

Понад третина найбільш загрозливих злочинних угруповань в Євросоюзі відмивають свої прибутки через нерухомість.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє Bloomberg з посиланням на звіт про організовану злочинність в Європі.

Центральний правоохоронний орган ЄС Європол виявив, що серед злочинних угруповань, які становлять найбільшу загрозу, 41% використовували нерухомість для відмивання незаконних доходів.

У звіті також йдеться, що популярними методами відмивання також є предмети розкоші, бізнес з великим обігом готівки, зокрема готельний, та криптовалюти.

“У середовищі серйозної та організованої злочинності майже немає жодного суб’єкта, який би так чи інакше не був пов’язаний із сектором легальної економіки – чи то для вчинення злочинної діяльності, чи то для маскування злочинної діяльності, чи то для відмивання своїх злочинних прибутків”, – йдеться у звіті.

У документі визначили 821 злочинне угруповання – загальною чисельністю понад 25 тисяч членів, – які становлять найбільший ризик для ЄС.

Зазначають, що вони здатні “завдати значної шкоди внутрішній безпеці, верховенству права та економіці Євросоюзу”.

Ці угруповання не мають кордонів, є міжнародними, та їх найпоширенішим видом діяльності є торгівля наркотиками, йдеться у звіті.

Інші види діяльності, до яких причетні злочинні угруповання, вказує Європол, включають шахрайство, майнові злочини, незаконне ввезення мігрантів та торгівлю людьми.

Напередодні в Італії, Австрії, Румунії та Словаччині здійснили серію арештів у рамках великого розслідування щодо масштабного шахрайства, пов’язаного з фондом ЄС для відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Нагадаємо, у Греції минулого місяця заявили про викриття злочинної мережі, що виготовила тисячі якісних підробок паспортів.

Тим часом у Європолі розслідують загадкове зникнення особистих файлів керівництва.