Понеділок, 29 Квітня, 2024
ВійнаПолітикаСвіт

Візит Шмигаля до Словаччини: зброї не дадуть, євроколія до Ужгорода, обмеження на продукцію не скасовані

11 квітня у місті Міхаловце (Словаччина) відбулися консультації урядів України і Словаччини на чолі з прем’єр-міністрами країн. Сторони обговорили низку важливих питань, таких як енергетика, економічна співпраця, гуманітарна підтримка України, передає ЗІФ.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що першочергово урядовці обговорили питання енергетики, повідомив Урядовий портал.

«Сьогодні росіяни завдали черговий комбінований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі. Ознайомив Прем’єр-міністра з ситуацією. Вдячні Словаччині за підтримку. Маємо також багато амбітних планів», — наголосив Денис Шмигаль і додав, що до кінця 2028 року планується завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани». Це збільшить можливості експорту та імпорту електроенергії.

Крім того, Словаччина зможе використати український морський нафтовий термінал, а також українські газосховища. Сторони домовилися створити спільну робочу групу, яка допоможе диверсифікувати постачання ядерного пального на АЕС, це своєю чергою стане ще одним кроком до енергетичної незалежності Європи.

Також на порядку денному урядовців була політична підтримка нашої держави.

«Словаччина твердо виступає за територіальну цілісність та суверенітет України, засуджує російську агресію та солідарна з нашими євроінтеграційними прагненнями. Говорили про участь Словаччини в імплементації Формули миру Президента України Володимира Зеленського, зокрема пункту про радіаційну та ядерну безпеку, а також про екологічну безпеку в контексті гуманітарного розмінування», — повідомив Прем’єр-міністр України.

Важливим блоком консультацій стали торгівля та відновлення. Уряди двох держав домовилися до середини наступного року переглянути договірну базу стосовно фінансово-технічного, економічного співробітництва та соціального захисту.

За словами Дениса Шмигаля, також досягнуто зі словацькою стороною домовленостей опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію.

Україна сподівається, що бізнес-спільноти Словаччини братимуть участь у відбудові нашої держави. Представників словацького бізнесу й Уряду запрошено на конференцію з відновлення у Берліні.

Ще одним блоком питань, яке порушувалось на міжурядових консультаціях, стала логістика. За словами Дениса Шмигаля, сторони досягнули домовленості про запуск до кінця цього року прямого пасажирського залізничного сполучення Київ-Кошице.

Україна готова активно розширювати пропускну здатність прикордонних пунктів пропуску.

«Запропонували Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту Чоп — Чєрна-над-Тисою», — зазначив Прем’єр-міністр України.

“Ужгород стає першим обласним центром України, який буде з’єднаний євроколією з Європою. Це дасть можливість запустити пряме залізничне сполучення між Ужгородом та Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом та Белградом”, – сказав він.

Під час зустрічі мова йшла також про розмінування. У цьому питанні Словаччина готова допомагати Україні. Йдеться, зокрема, про спільне виробництво інженерної техніки та про надання вже готових машин для виявлення та знешкодження мін.

Денис Шмигаль зазначив, що сьогоднішні переговори засвідчили прогрес в досягненні спільних цілей України та Словаччини.

«Ми свідомі того, що в кожної з наших держав є свої національні інтереси та свої пріоритети, які часом можуть не збігатися. Водночас маємо добру волю, прагматичну налаштованість та бажання вирішувати всі питання у форматі конструктивного і результативного діалогу», — підсумував Прем’єр-міністр.

За підсумками міжурядових консультацій Україна та Словаччина підписали низку угод, серед яких Дорожня карта спільних дій та Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в галузі ядерної енергетики.

Додамо, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо на брифінгу з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем заявив: “Ми не та країна, яка буде створювати вам перешкоди на шляху. Навпаки”.

Він також зазначив, що його країна не проти транзиту сільськогосподарської продукції з України, але має намір захищати свої національні інтереси: “Якщо ми не знайдемо спільного рішення, то буде просто заборона на 14 найменувань продукції, яка не ввозитиметься з України”.