Понеділок, 29 Квітня, 2024
В окупаціїВійнаРуzкій мірУкраїна

Запорізька АЕС: росія свідомо погіршує безпеку на найбільшому в Європі атомному об’єкті

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) – це найбільша в Європі і третя у світі за сукупною потужністю атомна електростанція, передає ЗІФ.

Вона складається зі шести атомних енергоблоків по 1 ГВт кожен. 4 березня 2022 року в ході повномасштабного російського вторгнення, електростанцію захопили російські війська. 12 березня 2022 р. Москва повідомила, що об’єкт контролює російська компанія «Росатом». Проте станцію практично і надалі обслуговує український персонал під контролем росії

Починаючи від російського збройного штурму ЗАЕС уночі проти 4 березня 2022 року, із застосуванням важкого озброєння, Росія систематично наражала на небезпеку персонал станції та цивільне населення прилеглих територій. Під час обстрілів ЗАЕС окупанти пошкодили низку об’єктів на її території, завдавши збитків на суму в 18,3 млрд гривень.

Під час російської окупації загарбники неодноразово провокували Україну, без доказів звинувачувавши українських атомників у зберіганні зброї на території станції.

Між тим, всупереч міжнародним правилам безпеки, з розташованих на території станції російських ракетних комплексів окупанти регулярно обстрілюють місто Нікополь. Російські війська облаштували на АЕС військову базу, розмістивши важку артилерію, в тому числі і реактивні системи залпового вогню.

Агресори також розмістили 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку всередині машинної зали енергоблока у № 1 Запорізької АЕС, що суперечить міжнародним законам щодо безпеки атомних електростанцій.

Російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, встановивши вибухівку на охолоджувач станції: у разі детонування існує загроза підриву або аварії, так як Запорізька АЕС перебуває під тимчасовим контролем окупаційних військ. Підрив Запорізької АЕС може призвести до найбільшої техногенної катастрофи усіх часів.

20 лютого 2024 року Запорізька АЕС внаслідок бойових дій залишилася лише на одній лінії живлення «ЗАЕС — Дніпровська», іншу лінію було пошкоджено.

7 квітня 2024 року на території Запорізької АЕС детонував БПЛА, про що було повідомлено МАГАТЕ, яке підтвердило про підрив невідомого дрону, а також про три прямі влучання по об’єктам Запорізької АЕС.

За повідомленням гендиректора МАГАТЕ Р. Гроссі, це перша від листопада 2022 року пряма атака на основні конструкції захисної оболонки ЗАЕС.

Треба розуміти, що Україна жодним чином не причетна до провокацій на території тимчасово окупованої ЗАЕС.

Насправді, протягом 7-9 квітня цього року фіксувалися чергові російські спроби із застосуванням БПЛА на території ЗАЕС. У цьому випадку маємо справу з російськими атаками, зокрема імітаційними, спрямованими на дискредитацію Сил оборони України.

Російська окупаційна армія, під контролем якої перебуває ЗАЕС, свідомо та поетапно погіршує безпекову ситуацію на найбільшому в Європі атомному об’єкті, що рано чи пізно може стати причиною катастрофи. При цьому, радіаційна безпека є найвищим пріоритетом для Сил оборони України, зокрема тих, які виконують завдання у Запорізькій області. Саме через російські провокаційні обстріли, незаконне та недбале “управління” росіянами ЗАЕС, станція увесь час перебуває на межі техногенної катастрофи. Треба не забувати, що від небезпеки блекауту атомну станцію рятує виключно українська енергомережа.

А от згадані інциденти на ЗАЕС є формою російського ядерного шантажу, спрямованого як проти України так і міжнародної спільноти та усіх тих, хто з відповідальністю ставиться до можливої загрози радіаційного забруднення.

Для кардинального вирішення ситуації, Росія повинна дослухатись до рекомендацій МАГАТЕ та негайно вивести свої війська з території ЗАЕС. Лише це дозволить відновити контроль над важливим об’єктом атомної енергетики, належним чином забезпечити дотримання усіх міжнародних норм безпеки.

Наявні механізми ядерного стримування РФ демонструють свою неефективність. Світ має зайняти більш рішучу позицію для унеможливлення реалізації агресором злочинних сценаріїв, а також посилити санкційний тиск на РФ.

Діяльність російської держкорпорації «Росатом», безпосередньо причетної до окупації ЗАЕС, досі не обтяжена жодними суттєвими санкціями і продовжується у 54 країнах світу. Україна наполягає і буде наполягати на тому, щоб санкції проти «Росатому» набули тотального характеру.

Після російського теракту 6 червня 2023 року на дамбі Каховської ГЕС та неконтрольованого сходження води сталося критичне обміління Дніпра, а Каховське водосховище припинило своє існування. ЗАЕС була збудована на узбережжі Каховського водосховища і система її охолодження цілковито залежала від води у ньому. Таким чином, окупація ЗАЕС втратила для Росії будь-який сенс, крім політичного. Зараз станція – це лише важіль ядерного шантажу в руках терористів.

Захоплення, мілітаризація і триваюча окупація Росією ЗАЕС створює безпрецедентні загрози для ядерної безпеки не лише України, але й для всієї Європи і світу. Україна відкидає всі бездоказові звинувачення Росії. Навпаки Київ звинувачує РФ у ядерному тероризмі через дії російських окупаційних військ як такі, що порушують міжнародні закони та безпеку атомної станції, та наполягає на відведенні військ від ЗАЕС, демілітаризації атомної станції та передачі її під контроль українського регулятора або нейтральної сторони.