Понеділок, 13 Травня, 2024
КриміналРуzкій мір

СБУ затримала митрополита УПЦ московського патріархату

Служба безпеки України повідомила про підозру митрополитові Святогірської лаври, який «підказав» рашистам позиції ЗСУ на Донеччині. Підривна діяльність настоятеля Святогірської лаври УПЦ (мп) митрополита Арсенія полягала у “здачі” під час літургії російським окупантам  розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі Донецької області, передає ЗІФ.

“Вікарій під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано «злити» агресору місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі”, – пояснила пресслужба СБУ.
 
Слідчі з’ясували, що митрополит іще до початку повномасштабного вторгнення росії висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. В інтерв’ю Арсеній називав збройну агресію рф «громадянським конфліктом».
 
Митрополитові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості).
 
Фігурантові загрожує до 8 років позбавлення волі.
 
На росії засоби масової пропаганди коротко повідомили про факт арешту митрополита із посиланням на так званий союз православних журналістів і збрехали, що причину затримання поки що не називають.