Понеділок, 17 Червня, 2024
Інтерв'юПодіїСвіт

Коли під лукашенком захитається крісло, силовики повинні перейти на наш бік, – Олександр Азаров, якого сенсаційно зняли напередодні виборів до Координаційної Ради

У суботу, 25 травня, білоруси розпочали голосувати на виборах до Координаційної Ради (КР) білоруських демократичних сил, що триватимуть до 27 травня включно. Виборча кампанія розпочалася з масованої DDoS-атаки на систему, яка приймає електронні голоси онлайн – понад 17 мільйонів відвідувачів. Голова виборчої комісії Олена Приходько зіронізувала, що «перші демократичні вибори в Білорусі розпочалися з колосальної явки, яка вже на зараз перевищує кількість населення Білорусі у понад два рази». Оскільки у цій виборчій кампанії не передбачено «дня тиші», то ЗІФ публікує розмову з Олександром Азаровим, записану під час Великої конференції минулої неділі. Цікаво, що за день до початку голосування, 24 травня, виборча комісія ухвалила рішення… зняти з виборів до КР список блоку «Закон та правопорядок», який очолював Олександр Азаров. Таке сенсаційне покарання пояснили використанням чат-боту плану «Перемога» для агітації, передає ЗІФ.

У виборчій комісії вважають, що використанням списку «Закон і правопорядок» чат-боту плану «Перемога» для агітації допущено недотримання правил безпеки, прописаних у Меморандумі як пріоритетні, повідомляє BELSAT. Комісія запропонувала учасникам списку виключити за це його лідера Олександра Азарова, на що ті не погодилися. Команда «Закон та правопорядок» більшістю голосів вирішила залишити Олександра Азарова у списку та заявила, що ультиматум виборчого списку «явно не відповідає стандартам демократичних виборів».

«Відповідно до підпункту 8.2. Положення про вибори до Координаційної Ради виборчі суб’єкти та кандидати вільні у виборі коштів і методів ведення виборчої кампанії з урахуванням загальновизнаних принципів прав людини і стандартів демократичних виборів», – заявили у «Законі та правопорядку».

Рішення виборчої комісії щодо Азарова «було прийняте на емоціях відповідно до особистої думки та претензій», кажуть у виборчому списку.

Увечері 23 травня відбулося відкрите засідання виборчої комісії з виборів до Координаційної Ради. Голова комісії Олена Приходько зазначила, що за останню добу до них надійшла величезна кількість скарг на те, що увечері у вівторок, 21 травня, користувачі Telegram, які колись зареєструвалися у плані «Перемога», масово отримали повідомлення із закликом голосувати за Азарова та його список «Закон та правопорядок». Через такі повідомлення могли бути заарештовані білоруси всередині країни. У скаргах люди вимагають від комісії відреагувати на це належним чином.

Комісія не може зняти особу з виборів (у положенні прописано, що це може зробити лише керівник списку, яким і є Азаров), але може зняти з виборів список повністю. Тому Азарову запропонували взяти самовідведення, щоби дати можливість списку «Закон та правопорядок» брати участь у виборах 25–27 травня. Час для ухвалення рішення дали до 9:00 24 травня. Разом із тим деякі члени виборчої комісії виступили за те, щоби зняти список із виборів у будь-якому разі, оскільки команда Азарова ніяк не відреагувала на розсилання повідомлень і не попросила за це вибачення у виборців, зазначає BELSAT.

  • Як ви оцінюєте нинішні вибори до Координаційної Ради та нещодавній ажіотаж щодо претензії до КР? Чи не буде цей ентузіазм утрачено після виборів?
  • Це залежить від того, кого виберуть. Ентузіазм залежить від людей. Якщо виберуть тих, хто має ентузіазм, то вони працюватимуть таким же чином. А якщо мати на увазі білорусів, то білоруси, звичайно, виборці, які голосували за свій блок, мають право питати з обраних людей, питати за їхню роботу.

І треба просто розуміти, що демократичні сили не повинні тут померти, як цього хоче лукашенко. Завдання Лукашенка – знищити повністю опір. Навіть зараз порушують кримінальні справи за те, що у Варшаві білоруси виходять на мітинг. Тобто вони (режим, – ред.) хочуть показати, що немає жодного опору й отримати легітимність.

Так ось, ці вибори мають показати, що білоруси не довіряють лукашенкові, що білоруси хочуть демократичних змін.

Тому закликаю всіх голосувати та вибрати ту групу, яка їм найбільше підходить. Ми маємо замінити органи влади й управління, які зараз перебувають у Білорусі.

Світлані Тихановській вдалося замінити на міжнародній арені лукашенка. А ми маємо створити протопарламент. Ми вже маємо уряд, президента-електа. І зараз черга за протопарламентом.

  • Протопарламент, який перебуває у вигнанні отримає вищий ступінь легітимності? Чи не буде це розмиттям тієї легітимності, що має пані Тихановська?
  • У протопарламенті зберуться представники різних політичних течій. 12 списків – це фактично 90% усіх демократичних організацій туди увійшло. Тому це об’єднання людей різних поглядів, ідей. Тому будуть виробляти спільні рішення шляхом голосування, а не окремої фракції.

Відповідно, всі закликають, щоби білоруси об’єднувалися. Координаційна Рада і є тим органом, що об’єднає білорусів різних політичних рухів.

  • Ви пов’язані у минулому зі силовиками, та й тепер займаєтеся силовим блоком у демсилах. У Білорусі лукашенка прийняли нову військову доктрину, згідно з якою країна має вступити у військові дії під час агресії щодо одного із членів ОДКБ. Як це відображатиметься насправді, на вашу думку?
  • У доктрині так дослівно не написано, що Білорусь повинна вступити у військові дії. Цей документ передбачає те, що росія є стратегічним партнером Білорусі, чого раніше не було. І передбачає завдання превентивного удару, про що говорив путін, яким чином він виправдовує своє вторгнення до України.

Тобто за наявності загрози білоруська армія має право завдати превентивного удару. Виникає запитання – «якої загрози?». Тобто загрозу можна створити, вчинити провести, або так само, як і путін, просто провести інформаційну кампанію.

Тому ця військова доктрина адаптована до росії. Але й іншими договорами передбачено створення спільного угруповання військ Білорусі та росії, куди фактично включено всю білоруську армію, і створення спільного штабу. А ми розуміємо, що штаб, де будуть російські генерали та білоруські, то, звичайно ж, останніми керуватимуть росіяни.

Тобто фактично у разі потреби для росіян саме, то білоруська армія має вступити у війну.

  • Чи можемо ми говорити, що на сьогодні армія Білорусі, білоруські силовики є частиною військової машини російської федерації?
  • Білоруська армія де-юре – самостійна. Вона не належить росії і не є частиною російської армії.

Але, згідно з міжнародними договорами, при створенні спільного угруповання військ, тобто, якщо диктатор Білорусі та путін ухвалять рішення створити спільне угруповання військ, то білоруси просто підпорядковуватимуться російському генеральному штабу.

А про антиросійські настрої взагалі будь-які настрої в армії не обговорюють. Взагалі політичну обстановку у плані хто за кого, підтримуєш чи ні курс лукашенка, ще раніше, до 2020 року, не було прийнято обговорювати. Навіть у структурах МВС – просто виконували свою роботу.

Зараз це посилилося тим, що російська пропаганда працює дуже жорстко. Створено телеграм-канали, чого раніше не було, де постяться весь російський наратив. І на ці телеграм-канали всі військовослужбовці повинні бути підписані.

Там показують убивства українських військовополонених, спалену українську техніку, трупи українських солдатів і розповідають про те, що росія звільняє Україну.

Тобто таким чином білоруська армія готується морально, психологічно готується до цієї війни.

  • Чи можемо ми говорити, що білоруси, які перебувають в емміграції, у діаспорі, вони виключені з повістки білорусів, які проживають у Білорусі? Наскільки буде поділ між білорусі в Білорусі та білорусами в еміграції? Чи можемо ми сказати, що вони чують вас, розуміють? Історія нам показує, що чим далі емігранти від своє країни, чим більше часу за її межами, то більше вони поза контекстом.
  • Звичайно, я згоден, що чим довше ми поза межами країни, тим більший відрив від білорусів усередині країни. І це з кожним роком помітно. Але наше завдання, звичайно ж, впливати на порядок денний усередині країни і робити це усілякими способами.

Багато організацій, зокрема й ми, наприклад, BYPOL, маємо людей усередині країни – той таки план «Перемога». І ми з ними контактуємо, допомагаємо їм вирішувати питання, залучаємо їх до нашого порядку денного.

І, звичайно, медіа мають працювати на території Білорусі. Тому що реально, якщо незалежних медіа не буде, вони можуть бути лише за кордоном – у Білорусі все поле зачищене. То тоді ми ніяк не впливатимемо на внутрішній порядок денний.

Тому потрібно розвивати медіа та потрібно розвивати організації, які взаємодіють із білорусами всередині країни.

  • Після виборів ви на які плани очікуєте? У разі проходження вас і вашої групи, які перші кроки, заяви будуть?
  • Ми хочемо робити те, що ми вміємо. Наші вміння – це працювати зі силовиками. Наше завдання – щоби силовики перейшли на бік народу. Бо якщо вони залишаться підтримувати лукашенка, то в Білорусі демократичні зміни не настануть. Уся влада тримається лише на силовиках.

І тому ми маємо змінити ситуацію. Вони мають побачити майбутнє. Вони зараз не бачать жодного майбутнього без лукашенка, який дає їм зарплату, пенсії, квартири – отже, підтримує їх, і вони підтримують його.

Але що вони бачать від демократичних сил? Нічого фактично. Тому ми повинні змінити цю ситуацію і працювати з ними, продовжувати, можливо, приймати документи, гарантії.

Вони повинні бачити, що з ними буде, як вони житимуть за демократичного ладу. Тобто це буде набагато краще, ніж вони зараз живуть у диктатурі. І це наша головна робота.

  • Насамкінець, дуже сумнівною виглядає ваша теза про те, що є можливість розколоти білоруських силовиків, перетягнути їх на свій бік в умовах, про які ви зазначили вище…
  • Дивіться, 2020 року, під час виборів, я ще служив, і я бачив настрій силовиків, і якраз дуже бурхливо почали це все обговорювати, політичну ситуацію. І 80% силовиків були проти того, що творив лукашенко та які накази віддавав.

Але зараз змінилося лише те, що вони перестали обговорювати ці питання між собою. Вони, як і раніше, дотримуються тих же поглядів, але просто бачачи, що демократичні зміни настануть невідомо коли, вони просто адаптувалися до ситуації, продовжують служити, отримувати зарплату і так далі.

Але у разі настання сприятливого моменту, коли під лукашенком знову захитається стілець і силовики змушені будуть ухвалювати рішення. Вони мають ухвалити рішення перейти на наш бік.