П’ятниця, 29 Березня, 2024
РозслідуванняСкандал

Півкіло смертельної отрути в центрі Вишгорода – що ховають на стихійних смітниках

Активісти організації “Стоп корупція” знайшли у Вишгороді кілька звалищ, де знаходяться небезпечні ртутні лампи, повідомляється на сайті організації. Зокрема,  правозахисник Костянтин Варшавський зазначає:

«На території Вишгорода ми нарахували 7-8 таких масових стихійних смітників, куди викидають будівельне сміття, зрозуміло, Вишгород розростається. в Вишгороді будують новобудови»

Ця проблема, на яку мерія не поспішає реагувати, загрожує на думку активістів, масштабною екологічною катастрофою. Один зі смітників завалений ртутними лампами. За оцінками активістів, приблизна кількість ламп під землею становить 600 штук плюс-мінус і ще 50 лежать зверху. Зазначимо, кожна така лампа містить до 500 міліграмів ртуті. Неважко підрахувати: прямо посеред Вишгорода знаходиться майже півкілограма смертельно небезпечної для людини речовини.

«Вражає центральну нервову систему, взагалі може спричинити смерть або важку інвалідність людини. Тобто в будь-якому разі, якщо люди мешкають або проходять поруч, якщо там знаходиться така кількість ламп і якщо вони там поступово розбиваються, то це потрапляє безпосередньо в повітря і люди це вдихають».

Експерт Національного екологічного центру України Олександр Соколенко

Зауважимо, що до житлових будинків від сміттєзвалища – якихось кілька сотень метрів.

Відеорепортаж з місця подій:

Залишити відповідь