Вівторок, 23 Квітня, 2024
Економіка

Популістський уряд Італії погодив бюджет, що кидає виклик ЄС

Популістський уряд Італії погодив суперечливий бюджет, який, за планом урядовців, покликаний подолати бідність, водночас кидаючи виклик Євросоюзу. У спільній заяві партії “Рух п’яти зірок” та “Ліга” пізно ввечері в четвер стверджують, що вони погодилися встановити дефіцит бюджету на рівні 2,4% ВВП, повідомляє Українська Правда з посиланням на BBC.

Бюджет ухвалили після того, як в уряді виникла суперечка з міністром економіки, технократом Джованні Тріа. Тріа хотів встановити більш низькі бюджетні витрати, щоб не збільшувати італійський борг у розмірі 2,3 трильйона євро.

Але його політичні колеги прагнули збільшити витрати, щоб виконати свої передвиборні обіцянки, в тому числі гарантований мінімальний дохід для бідних.

“Цим законопроектом про бюджет ми у рішучій манері подолаємо бідність”, – заявив віце-прем’єр і лідер партії “Руху п’яти зірок” Луїджі Ді Майо напередодні засідання в четвер.

Амбітні плани витрат коаліційного уряду суперечать позиції європейських держав, які, як і Тріа, підтримують більш низькі витрати. Італія раніше обіцяла рішуче скоротити свій дефіцит, тому бюджетні плани Рима ведуть до подальших розбіжностей з ЄС.

Італійський парламент голосуватиме за проект бюджету в жовтні.

Популістичні партії “Рух п’яти зірок” і “Ліга” прийшли до влади, обіцяючи серію скорочень податків, нову політику соціального забезпечення і вищі пенсії – усі програми вимагають чималих витрат.

Залишити відповідь