П’ятниця, 29 Березня, 2024
ПолітикаСуспільство

Окружний адмінсуд Києва прийняв у провадження позов громадської організації до президента у зв’язку зі зверненням про надання томосу

Окружний адміністративний суд міста Києва розгляне позов до президента України щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві в Україні, що надійшов від громадської організації “Неурядова організація верховенство права”, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє прес-служба суду на своєму сайті в понеділок, суд відкрив провадження в цій адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання.

“Позивач просить суд установити відсутність компетенції (повноважень) глави держави  втручатися у діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, яке в подальшому Верховна Рада України підтримала відповідною постановою”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко заявив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, й закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу. 19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію.

Священний синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України та вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії УПЦ.

П.Порошенко впевнений, що отримання Україною томосу про автокефалію завершить утвердження її незалежності та самостійності.

Згодом Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила зі США та єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) закликав вселенського патріарха Варфоломія припинити втручання в їхні внутрішні справи, а також наполягає на тому, щоб екзархи Константинопольського патріархату в Україні залишили “канонічну територію” УПЦ (МП). Також було оголошено про те, що єпископат УПЦ (МП) призупиняє спільне служіння з ієрархами Константинопольського патріархату. Водночас у прес-центрі Київської патріархії УПЦ-КП схвалили рішення про призначення екзархів і заявили, що очікують плідної співпраці з ними в підготовці до надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Залишити відповідь