Середа, 24 Квітня, 2024
В Києві

Найдовшу київську річку розчистять й впорядкують береги

Вчора в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА відбулася презентація техніко-економічного обґрунтування проекту реконструкції гідротехнічних споруд з відновленням екологічного та санітарно-гігієнічного стану р. Либідь.

На річці Либідь заплановано роботи з очистки у закритій частині колектора водойми на ділянці від вул. Саперно-Слобідської до урочища Лиса Гора.

-Визначення основних напрямків відновлення та поліпшення стану русла р. Либідь , розчищення берегів, відновлення берегоукріплення з визначенням зони рекреації для відпочинку населення – головне завдання проекту. Перед нами стоїть тривалий процес розчищення колекторів, ремонту гідротехнічних споруд, упорядкування зливостоків – сукупності робіт, що дозволять очистити перші 1800 метрів р. Либідь із більш ніж 17 кілометрів її русла. Наразі, нагадаю, площа басейну ріки становить 67 квадратних кілометрів, – зазначив начальник управління екології та природних ресурсів Андрій Мальований.

Річка Либідь, як об’єкт реконструкції має природоохоронне значення для міста Києва. Проект передбачає відновлення річки до стану можливості її використання для цілей організації відпочинку населення, зміні візуального простору, озеленення та благоустрій прилеглої території вздовж берегів.

-Результати  гідрохімічних та гідробіологічних аналізів якості води та донних відкладів р. Либідь, виконаних в травні 2018р, в порівнянні їх з аналогічними даними за 2000-2014рр виявило значне погіршення стану екосистеми р. Либідь та засвідчило нагальну необхідність в його покращенні. У цьому році буде відновлено лише 10 % загальної довжини річки Либідь. Це лише початок робіт по благоустрою річки. Проект з повного розчищення реалізовуватиметься поетапно. Зайняти це може 4-5 років. – розповів в.о. генерального директора КП «Плесо»  Олег Юсипенко.

Залишити відповідь