П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

На сесії ПАРЄ прихильники Кремля можуть ініціювати скасування обмежень для Росії

Парламентської асамблеї Ради Європи відбудеться у Страсбурзі 8-12 жовтня. Одним із головних питань порядку денного стане обговорення повноважень національних делегацій та право на голосування.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Одне із найбільш резонансних питань, яке стосується перегляду повноважень та права на голосування національних делегацій, обговорюватимуть у вівторок, 9 вересня. Про цю проблему доповідатиме бельгійська депутат Петра Де Саттер.

Доповідь з цього питання передбачає пропозиції щодо “відкликання або перегляду повноважень та/або прав щодо представництва та участі національних делегацій”. Окрім того, обговорять також право голосу членів і процедури голосування національних делегацій.

Це питання порушене у ПАРЄ у зв’язку з обмеженням прав російської делегації після початку агресії Росії проти України.

Видання зазначає, що у Раді Європи та у ПАРЄ діє проросійське лобі, включаючи деяких представників керівництва організацій, яке намагається відновити повноваження російської делегації.

Так, віце-президент ПАРЄ, голова постійної делегації Верховної Ради України народний депутат Володимир Ар’єв зазначив, що для Ради Європи прийшов час обирати:

Рада Європи, нарешті, повинна зробити вибір, що важливіше: цінності чи гроші,
– сказав він.

Окрім цього, заплановала ще низка подій. які пройдуть у кулуарах. Зокрема, у ПАРЄ обговорять, як Росія погрожує журналістам. Організатором обговорення є народний депутат Ар’єв.

Також під головування народного депутата Олени Сотник парламентарії, правозахисники та громадські активісти обговорять проблему обмеження діяльності громадянського суспільства та переслідування захисників прав людини.

Серед питань порядку денного також обговорюватиметься проблема доступу моніторингових місій Ради Європи і ООН на території тимчасово окупованих територій (“сірих зон”).

Окрім того, у Раді Європи вислухають доповідь про катастрофу літака Ту-154, що перевозив польську урядову делегацію, під Смоленськом у 2010 році, а також питання ядерної безпеки в Європі.

Нагадаємо, раніше профільний комітет ПАРЄ запропонувала повернути представникам Росії право голосу в певних ситуаціях і пом’якшити санкції. Зокрема, під час виборів нового генерального секретаря Ради Європи. Голова української делегації та віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв заявив, що піде у відставку з посади у разі повернення Росії до організації.

24 квітня ПАРЄ своїм рішенням визнала, що за окупацією частин Донецької та Луганської областей стоїть Росія. Таким чином, ПАРЄ змінила формулювання резолюції, у якій констатувала окупацію непідконтрольних Україні районів Донбасу Росією та “фактичне управління” цих територій з боку РФ.

28 червня ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян-політв’язнів у Росії, а також містяться вимоги щодо звільнення українців із російських в’язниць.

Залишити відповідь