Четвер, 28 Березня, 2024
Суспільство

Сьогодні набрав чинності новий Дисциплінарний статут Нацполіції

Статут передбачає кілька нововведень

У неділю, 7 жовтня, набрав чинності новий Дисциплінарний статут Національної поліції України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Нацполіції.

Як повідомляється, закон України “Про Дисциплінарний статут Національної поліції України” президент Петро Порошенко підписав 4 липня, а сьогодні, 7 жовтня, він набрав чинності.

“Закон визначає повноваження поліцейських та їхніх керівників, види заохочень, дисциплінарних стягнень. Відтак цим законом визначено порядок застосування дисциплінарних стягнень та їх оскарження”, – повідомили у відомстві.

Зазначається, що статут передбачає кілька нововведень. Зокрема, це стосується проведення службового розслідування.

“Відтак відповідно до ст. 15 закону “Про ведення службових розслідувань” за фактом порушення поліцейським службової дисципліни здійснюють дисциплінарні комісії. Також до складу дисциплінарних комісій можуть також включатися представники громадськості, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет”, – розповіли в Нацполіції.

Також, відповідно до ст. 18 (Забезпечення поліцейському права на захист) під час проведення службового розслідування поліцейський має право на захист, що полягає в наданні йому можливості надавати письмові пояснення щодо обставин вчинення дисциплінарного проступку та докази правомірності своїх дій.

Крім того, поліцейський має право користуватися правничою допомогою. Зокрема, представником поліцейського може бути адвокат, повноваження якого підтверджені копією свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, ордером та копією договору із представником.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна рада підтримала за основу та в цілому законопроект №7474 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання найменування та ознак належності до Національної поліції України”.

Залишити відповідь