Субота, 20 Квітня, 2024
Погода

Бабине літо повернулося: скільки тепло протримається в Україні

Бабине літо не бажає поступатися своїми позиціями і осінь вирішила порадувати українців теплими днями. Аж до наступних вихідних синоптики прогнозують в Україні теплу і суху погоду. Дощів не передбачається ніде, а повітря буде прогріватися до + 18-20 градусів. Про це повідомили в українському Гідрометцентрі.

У понеділок, 8 жовтня , в Україні прогнозують малохмарну погоду. І хоча часом хмари будуть заволікати небо, сонце прогріє повітря до досить високої температури. В середньому температура повітря по всій території країни утримається вдень на рівні + 18-20 градусів.

У вівторок, 9 жовтня, хмарність збережеться і в більшій мірі буде на заході України. На решті території буде мінлива хмарність, хоча і похолодає на пару градусів – до +19. На півдні країни до +21.

У середу, 10 жовтня, погода залишиться на рівні попереднього дня. Невелика хмарність та сухо, температура повітря на більшості територій країни + 17-19, на південному сході до +21.

У четвер, 11 жовтня, хмари покинуть територію України і встановиться сонячна і суха погода. Температурний режим – на рівні попередніх днів. В середньому до + 19-20.

У п’ятницю, 12 жовтня, погода буде схожою з попереднім днем. Хмарності, дощів і похолодання не передбачається.

Народний прогноз погоди

8 жовтня наші пращури помітили, якщо перший сніг випаде, то зима прийде на Михайла (21 листопада). А якщо хороша погода у цей день, то стояти їй цілих три тижні.

9 жовтня відзначається день пам’яті апостола Іоанна Богослова. У народі кажуть, якщо на Богослова – сніг, то зима ляже на Михайлів день (21 листопада). Якщо дощ зі снігом – з середини січня і до середини лютого тричі варто чекати сильних відлиг. Якщо сонячно і тепло – липень буде дощовим і холодним.

10 жовтня закінчувалася прибирання вуликів на зимівлю. “Бджолина матка відносить ключики від літа в далекі краї”. Якщо трапиться грім, то зима буде безсніжною, короткою і м’якою.

11 жовтня відзначається день пам’яті Іллі Муромця. В Англії існує повір’я, нібито саме в цей день диявол плює на ягоди чорниці, а тому той, хто їх з’їсть, буде осквернений. Погоду в цей день визначали по інею: якщо вранці на дворі багато інею – бути сухій, сонячній погоді.

12 жовтня в народі називався печальницею. 12 жовтня міг впасти перший снігопад. Часто в цей день бували сирі тумани. Погода цього дня передбачала погоду на 2 березня: якщо день був сонячний, то можна було очікувати сонячного початку весни.

Джерело

Залишити відповідь