Субота, 20 Квітня, 2024
Політика

“Боширов” і “Петров” слідкували за Скрипалем з 2014 року

Співробітники Головного розвідувального управління Анатолій Чепіга (“Руслан Боширов“) та Олександр Мішкін (“Олександр Петров”) у 2014 році слідкували за колишнім російським розвідником Сергієм Скрипалем у Чехії, повідомляє  Український інтерес з посиланням на “Чеське Радіо”.

Зазначається, що Скрипаль приїхав у Чехію у жовтні, щоб зустрітись з представниками чеських спецслужб. Саме вони виявили, що за Скрипалем стежать.

Отруєння у Солсбері та Еймсбері

Четвертого березня цього року в британському містечку Солсбері знайшли непритомними Сергія Скрипаля разом із донькою Юлією. Офіційний Лондон заявив: екс-розвідника та його дочку отруїли нервово-паралітичною речовиною “Новачок”, виготовленою в Росії. Цей інцидент – перше застосування хімічної зброї на території НАТО.

За даними журналістів британського тижневика Sunday Mirror, для того, щоб отруїти Сергія Скрипаля та його доньку, до Великої Британії приїхали дві групи російських кілерів. Шостого квітня Сергій Скрипаль вийшов із коми.

Уже 4 липня британські поліцейські знайшли в сусідньому з Солсбері місті ще двох людей без свідомості. Потерпілими виявилося подружжя. У них були ті ж симптоми, що у Скрипалів.

У поліції згодом повідомили, що дійсно знайшли “пляшку від “Новачка”. Отрута була у флаконі від парфумів.

Подружжя доставили до лікарні Солсбері, де раніше лікували Скрипалів. Згодом 44-річна Дон Стерджесс померла. Її ж чоловік вижив – 20 липня його виписали з лікарні. Лондон в отруєнні звинуватив також Росію.

Розслідування Великої Британії

П’ятого вересня Прокуратура Великої Британії назвала імена громадян Росії, яких підозрюють в організації отруєння екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки в Солсбері. Ними виявилися Олександр Петров і Руслан Боширов.

На арешт росіян видали європейський ордер. Щоправда запиту на їхню екстрадицію не буде, “оскільки російська конституція не дає змогу екстрадувати громадян своєї країни”, пояснили в прокуратурі.

Фото британської поліції
Фото британської поліції

Поліція показала маршрут підозрюваних

Петрова та Боширова спочатку бачили в аеропорту “Гетвік” (40 кілометрів від Лондона) о 16:22 у п’ятницю, 2 березня.

Згодом камери зафіксували росіян на залізничній станції Солсбері (164 кілометри від Лондона), де вони сіли на поїзд до столиці країни о 16:11 в суботу, 3 березня.

Об 11:48 в неділю, 4 березня, чоловіків знову були на залізничному вокзалі Солсбері. За кілька хвилин до отруєння Скрипалів, об 11:58, росіян бачать на Вілтон-Роуд у Солсбері.

Уже о 13:05 Петров та Боширов з’являються на Фішертон-стріт у центрі Солсбері. Вони прямують до залізничної станції.

У 13:50 чоловіки повернулися поїздом назад до Лондона.

Згодом Руслан Боширов та Олександр Петров, яких Велика Британія підозрює в отруєнні “Новачком” Скрипалів в Солсбері, дали інтерв’ю одному з російських пропагандистських каналів.

Позивний “Боширов”

Згідно з журналістським розслідування видання The Insider і Bellingcat, підозрюваний в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля Руслан Боширов виявився насправді полковником Головного розвідувального управління Генштабу Росії та Героєм РФ Анатолієм Чепігою.

За даними розвідувачів, Анатолій Чепіга народився 5 травня 1979 року в невеликому селищі Ніколаєвка Амурської області. Після завершення навчання він пішов служити до 14-ї бригади спецназу ГРУ, в складі якої брав участь у другій чеченській війні. У грудні 2014 року президент РФ Володимир Путін присвоїв Чепізі звання “Героя Російської Федерації”. На думку дослідників, Чепіга отримав нагороду за свою діяльність на Донбасі у 2014 році.

За словами колег Чепіги по службі у 282-гому загоні спеціального призначення, куди розвідника направили після випуску з Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища, Чепіга обіймав посаду командира розвідгрупи до 2006 року, після чого його у званні капітана перевели в Москву.

За їх словами Чепіга отримав звання “Героя Росії” за участь в анексії Криму. Серед імовірних операцій, у яких міг брати участь Чепіга, розвідники назвали захоплення приміщення Ради міністрів Криму, штурм аеродрому в Бельбеку та роззброєння гарнізону українських морських піхотинців.

Журналіст-розслідувач Сергій Канєв вважає, що Анатолій Чепіга отримав звання “Героя РФ” за те, що організовував втечу екс-президента України Віктора Януковича в 2014 році.

Позивний “Петров”

Згідно з журналістським розслідування видання The Insider і Bellingcat, підозрюваний в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля Олександр Петров виявився військовим лікарем і полковником ГРУ Олександром Євгеновичем Мішкіним.

Олександр Мішкін народився 13 липня 1979 року у селі Лойга в Архангельському регіоні.

За свідченнями жителів села Лойга Мішкін вчився “на чотири і п’ять”, проводив сільські дискотеки, а після 11 класу вступив за у військове училище.

За даними Bellingcat Мішкін закінчив Військово-медичній академії в Санкт-Петербурзі, де здобув фах лікаря для Військово-морського флоту, а згодом перейшов працювати у розвідку.

Також повідомлялось, що в 2014 році Мішкіна нагородили званням “Герой Росії”.

Залишити відповідь