Четвер, 25 Квітня, 2024
В КиєвіІсторії

Покинуті та занедбані: пам’ятки Києва на межі руйнації

Блукаючи центральними та подільськими вуличками, мимоволі знаходиш справжні архітектурні шедеври. Усе ще красиві, величні, проте вже напівзруйновані та покинуті напризволяще. У нашій сьогоднішній добірці сімка саме таких будинків, що колись тішили око й викликали гордість, а зараз перетворилися на мовчазних привидів.

Будинок авіаконструктора Сікорського

Ярославів Вал, 15б 

На подвір’ї цього дому видатний авіаконструктор Ігор Сікорський зробив першого у світі вертольота.  Тут він ріс і ставив свої експерименти. А зараз тут мало не смітник, де про легендарного власника свідчать лише плакати, надписи й таблички на стінах.

Цей колись величний жовтий будинок на Ярославому валу звели за замовленням батька Сікорського, відомого лікаря-психіатра. Проте час зробив своє, а до реставрації споруди нікому не було діла. Хоча будинок і вистояв, однак виглядає катастрофічно. На руїнах оселилися безхатченки та регулярно стаються пожежі.

У 2017-ому стало відомо, що легендарний будинок таки реставруватимуть: облаштують музей, науково-технічний центр, а також перетворять квартал біля будинку на туристичний кластер. На жаль, поки ніяких позитивних змін ми не спостерігаємо.

Будинок чернігівського купця Вертипороха

Щекавицька, 19/33

Ще одна пам’ятка архітектури, що горить хіба що не кожного місяця, будинок у стилі неоренесанс на розі Щекавицької та Межигірської. Здається, ця споруда у найбільш жахливому стані серед усіх, і ходити біля неї украй ризиковано. 

Колись тут розташував свою садибу колишній купець із Чернігова Вертипорох. За деякий час він побудував на цій ділянці прибутковий дім. Спочатку це була дерев’яна споруда, вже потім будинок став кам’яним, а на першому поверсі відкрили магазинчики. 

Після революції тут облаштували комунальні квартири. А от після приватизації дбати про будинок перестали. Роками пам’ятка на межі руйнації, а про її реставрацію нічого не чутно. 

Будинок на розі Волоської та Іллінської вулиць

Руйнується й періодично горить і цей надзвичайно гарний будинок зеленого кольору на розі Волоської та Іллінської вулиць. Історію садиби пов’язують із Києво-Братським монастирем, пізніше її власниками були підприємці Дехтерьови. 

Як розповідають історики, на балконі другого поверху тут навіть можна віднайти решітку із вензелем першого домовласника. Ним був купець Шишкін, за замовленням якого й звели зелений будинок у 1870 роках. На жаль, сьогодні власників дому не знайдеш, проте на балконі другого поверху висить величезний плакат із написом “Продається” та номером телефону, який ніколи не відповідає.

Будинок зі зміями та каштанами

Велика Житомирська, 32

Не можна не звернути увагу на цей захоплюючий чотириповерховий будинок, прогулюючись Великою Житомирською. Справжня перлина європейського модерну, що отримала від киян назву “будинок зі зміями і каштанами” через плазунів та каштанове листя у своєму оздобленні.

Спорудили його на замовлення представниці відомої столичної родини Чоколової як прибутковий. Проект будинку розробляв один із засновників школи київського модерну Ігнатій Ледоховський, причому спершу споруда мала лише три поверхи. Четвертий добудували після 1945 року. 

Як стверджують історики, раніше ліпнини на будинку було у два рази більше. Зараз дім уже втратив огорожу, а оздоблення падає просто на голови перехожих. Зносити архітектурну пам’ятку ніхто не збирається, проте й реставрувати теж. Зазирнувши у вікно будинку пізно ввечері, ми побачили лишень одинокого охоронця із чашкою чаю на фоні розвалин.

Покинутий будинок на Лютеранській, 32 

Вулиці Києва ховають безліч занедбаних архітектурних пам’яток. На межі руйнації й шестиповерховий шедевр із трьох секцій у стилі ампір, що був зведений на початку XX століття. Автор проекту – знаний архітектор того часу Федір Олтаржевський. 

Останніми роками колись велична споруда пережила кілька сильних пожеж, провину за які   звалюють на безхатченків. Після одного з таких підпалів звідси виселили усіх мешканців, і зараз будинок занепадає та повільно перетворюється на руїну.

Садиба Міхельсона на Пушкінській

Старовинна садиба у стилі неоренесансу, що викликає захоплення й сьогодні — садиба київського підприємця Фрідріха Міхельсона, що на Пушкінській. До неї входить два суміжні фасадні будинки та два флігелі. До речі, наймолодшому дому на сьогодні більше 120 років!

Спочатку Міхельсон жив із сім’єю у будинку на Пушкінській, 40, але оскільки родина була великою (дванадцять дітей), він взявся поетапно забудовувати й Пушкінську 35 та 37. Проектування садиби підприємець доручив архітектору Віктора Сичугову, а вже потім його справу продовжив Микола Добачевський. 

Протягом останнього десятиліття садиба Міхельсона постійно ставала об’єктом судових суперечок, які й досі ні до чого не привели. Будівлі ще тримаються, проте все ж довго без реставрації не протягнуть. 

Замок барона Штейнгеля

Ярославів Вал, 1

Навкруги цієї незвичайної будівлі у стилі середньовічного замку завжди точилася купа легенд. Одні казали, що її спорудив для своєї коханки граф і тютюновий фабрикант Сальва, інші стверджували, що тут мешкав барон Максим Штейнгель, відомий, як підприємець та винороб. І хоча насправді будинок звели на замовлення польського шляхтича Михайла Підгорського, назва “замок барона” приклеїлась до споруди назавжди. 
Автором проекту “лицарського” будинку був Микола Добачевський, молодий інженер, що навіть устиг взяти участь у будівництві Панамського каналу. 

Що ж із казковим замком зараз? За часів радянської влади його націоналізували, і це був просто дім із комунальними квартирами. Виселили мешканців із нього лише на початку 2000-их. Деякий час замок стояв пустим, проте потім власник все-таки пустив орендарів. Зараз у замку барона знаходиться фотостудія, тут часто знімаються кліпи, однак головний вхід і досі закритий. І якщо всередині будівля більш-менш у порядку, то ззовні замку не завадила б реставрація. 

Автор: Іра Маймур

Залишити відповідь