П’ятниця, 29 Березня, 2024
КіноСуспільство

Пилип Іллєнко: Українських серіалів доведеться чекати стільки, скільки й руйнування олігархічної системи телеринку

За словами голови Держкіно, доки ситуація не вийде на той рівень, коли телеканалів буде рівно стільки, скільки їх зможе утримувати ринок, нічого глобально не зміниться.

За результатами конкурсу Мінкультури українці побачать українські за сенсом, а не за місцем виробництва телесеріали. Але, по суті, українських серіалів доведеться чекати рівно стільки, скільки й руйнування олігархічної системи телевізійного ринку в Україні. Таку думку в інтерв’ю Тижню висловив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

«У мене вже є така підозра, що саме телебачення як вид медіа занепаде раніше, ніж ми дочекаємося зміни цієї системи. Поясню чому. У нас усі великі телеканали сконцентровані в руках чотирьох великих медіа-груп. Усі вони збиткові. Великі телеканали існують завдяки дотаціям із боку своїх акціонерів. Мета тих дотацій очевидна й проста: канали потрібні для того, щоб люди дивилися політичні ток-шоу, новини, які певним чином формують суспільну думку. Зокрема, під час виборів. Для великого капіталу то такий самий елемент захисту основного бізнесу, як юристи, служба безпеки, політичні партії на утриманні тощо. А так як цих каналів більше, ніж їх може витримати ринок, вони потребують величезної кількості контенту, якого ринок природно не мав би продукувати. Такий контент і виробляється завдяки дотаціям акціонерів, які теж, очевидно, нікому не хочеться роздувати до грандіозних масштабів. Тому вироблялися (і далі виробляються) серіали, які можна продати на російськомовний ринок. Плата за це ідеологічна, тобто вони позбавлені українського змісту та контексту», – сказав він.

За словами Іллєнка, така модель була дуже популярною. Українським каналам цей контент обходився значно дешевше. Плюс використовували російських зірок, що призвело до того, що в Україні не виникало своїх, бо вони грали якісь епізодичні ролі: найкращу подружку головної героїні тощо. Нині ж ситуація змінилася.

«Нині ситуація змінилася, але іншою стала також і виробнича цінність цих серіалів, бо на них однаково намагаються дуже зекономити. А потреба в них велика. Тому доки ситуація не вийде на той рівень, коли телеканалів буде рівно стільки, скільки їх зможе утримувати ринок, нічого глобально не зміниться. Тоді зменшиться кількість серіалів, але зросте їхня якість і відповідно вони будуть українські за змістом і за контекстом, бо вироблятимуться насамперед для вітчизняного ринку», – наголосив голова Держкіно.

Залишити відповідь