Субота, 20 Квітня, 2024
Здоров'я

Як заборона бити дітей впливає на їхню поведінку в дорослому віці

Покарання дітей ляпасами може нашкодити їм у майбутньому. У країнах, де тілесне покарання дітей заборонене, молодь, особливо дівчата, значно рідше вступають у сутички.

Науковці протягом 9 років проводили опитування у школах 88 країн світу – тестування пройшли понад 400 тисяч підлітків віком 11-25 років. Про це свідчать результати дослідження вчених з Канади, Ізраїлю та США, опубліковані у журналі BMJ Open.

Запитували – як часто діти втручалися у будь-які бійки з іншими. Потім команда фахівців розглядала – у яких з цих країн заборонені тілесні покарання. І якщо заборонені, то чи заборона поширювалася лише на школи, чи й на домашнє виховання також.

З’ясували, що хлопчики більш, ніж втричі, частіше б’ються, ніж дівчата. У країнах, де тілесні покарання повністю заборонені, такі сутички виявилися на 31% менш поширеними серед хлопців та на 58% – серед дівчат віком 13 років.

Після врахування таких факторів, як: економічний рівень країн, показники кількості убивств, заборона на смертну кару, з’ясувалось, що заборона тілесного покарання впливає лише на поведінку дівчат.

Вчені не впевнені, чи заборона тілесного покарання однозначно призведе до кращої поведінки, але очевидним залишається те, що агресія – один із найсильніших факторів, що впливає на дитину.

Залишити відповідь