П’ятниця, 29 Березня, 2024
АналітикаПолітика

Мустафа Джемілєв розповів про зрадників в СБУ і про порожній піар правоохоронців

Напередодні візиту української делегації в Стамбул депутат Верховної Ради і відомий дисидент Мустафа Джемілєв дав розгорнуте інтерв’ю телеканалу “Прямий” про ключові завдання візиту і основні питання двосторонніх відносин, а також про проблеми кримських татар в окупованому Криму.

“Жителі Криму знаходяться під тиском російської пропаганди, але переважна більшість кримських татар дивляться українське телебачення. Ті, у кого є супутникові антени, а це – 60-70%. Але дивлячись наші канали, вони не в захваті від постійних скандалів. Вони навпаки, хочуть джерело оптимізму, про те, що Україна щось робить.

Зі свіжих прикладів, – так зване викриття замначальника зовнішньої розвідки Сергія Семочко. На момент окупації, на території Криму було 1619 співробітників Служби Безпеки України, з них 87% виявилися зрадниками. Правда, сьогодні не всі вони в ФСБ, так як зрадник – він і там зрадник. Їх потроху відраховують і контракти продовжувати не будуть.

212 залишилися відданими присязі, серед них Сергій Семочко, і сьогодні служать на благо держави. Розмови НАБУ про його машину і будинок, до чого вони ведуть? Я не хочу стверджувати, що Семочко – святий чи ні, але це ж публічна дискредитація нашої Зовнішньої розвідки. Ми ж всі розуміємо, що 90% гучних справ закінчуються просто нічим “, – вважає Мустафа Джемілєв.

“Той хто ініціював такі звинувачення швидше думав про особистий піар, ніж про імідж держави. Так як потім ця інформація з великим резонансом тиражувалася російськими ЗМІ. А потім такі публікації використовуються проти нашої дипломатії на різних міжнародних форумах “, – додав депутат.

“І Зовнішня розвідка, і Служба безпеки мають право на презумпцію невинуватості. Спочатку потрібно довести в суді, а потім вже говорити. І повторюся, 90% таких справ у суді не підкріплені реальними доказами.

Чому я згадав Семочко? Тому що він з Криму, я знаю його як патріота нашої країни. Після скандальних публікацій, спеціально запросив його, щоб вислухати. На всі звинувачення, які в пресі, у нього є відповіді.

Але я б хотів те ж саме питання їм задати, для чого ви це робите? Адже кожне слово, яке ви говорите, ви повинні оцінювати з точки зору шкоди і користі, яку ви приносите державі. Аналогічна ситуація по Ганні Літковській, українському представникові в Європейському суді з прав людини або, наприклад, по народному депутату Гарику Логвинському. Коли публікуються уривки підслуханої телефонної розмови. Раз вже на те пішло – публікуйте всю розмову “, – висловився Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу.

Наостанок, Джемілєв уточнив, що “навіть КДБ радянське, яке мене все життя прослуховувало, не публікувало такі розмови. Використовувало тільки в оперативних цілях. Тому, коли публікують в пресу, з винятковою метою демонстрації своєї активності – це деморалізує і пригнічує населення, не тільки в Криму, але і по всій Україні.

Я знаю, що таке демократія, я сидів разом з Григоренко і Сахаровим. І, повірте, те, що у нас сьогодні робиться, – це не демократія, а зловжив

а зловживання демократією. А зі зловживаннями треба боротися “.

Залишити відповідь