П’ятниця, 19 Квітня, 2024
В Києві

Стало відомо, що у Києві планують зробити із хрущівками

У Києві таки знесуть квартали хрущівок й буде розроблена міська Програма комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду та напрацьовано концепцію удосконалення законодавчої бази з цього питання. Про це розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Вячеслав Непоп за результатами засідання Ради регіонального розвитку при КМДА, – повідомляє 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Кількість будинків індустріального домобудування 1950-60-х років (так званих «хрущовок») у столиці становить близько двох тисяч, їхня загальна площа – 7,5 млн кв. м.

«Проблема потребує комплексного рішення, – зазначив Непоп. – На сьогодні реконструкцію застарілого житлового фонду стримують неврегульовані питання у законодавстві», – сказав Непоп.

Зокрема, Кабінетом Міністрів України не затверджена типова форма інвестиційного договору, за яким має здійснюватися реконструкція. Це унеможливлює залучення інвесторів-забудовників через неврегульованість відносин між органом місцевого самоврядування та інвестором-забудовником.

Другий стримуючий чинник існуючого законодавства – вимога 100% згоди на відселення від власників (наймачів) приміщень будинків, що реконструюються. На практиці це блокує проекти комплексної реконструкції застарілої забудови.

Завдання міської Програми комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду включатиме:

  • Проведення аналізу детальних планів територій, визначення території застарілого житлового фонду.
  • Аналіз стану існуючої забудови.
  • Визначення черговості реалізації програми.
  • Визначення можливості надбудови додаткових поверхів житлових будинків та визначення можливості надбудови з відселенням мешканців або без відселення мешканців.
  • Здійснення розрахунків потреби житла для відселення мешканців з будинків, що реконструюються.

Визначення можливих форм реконструкції житлового фонду, а саме:

  • перебудова житлового фонду з метою поліпшення умов проживання, експлуатації, зміни кількості жилих квартир, загальної та жилої площі тощо, пов’язана із зміною геометричних розмірів, функціонального призначення, заміною окремих конструкцій, їх елементів, основних техніко-економічних показників,
  • знесення застарілого житлового фонду в кварталі (мікрорайоні) та будівництво нового житлового фонду кварталу (мікрорайону).Розрахунки вартості реконструкції будинків або нового будівництва.
  • Розрахунки вартості реконструкції будинків або нового будівництва.
  • Розкриття механізмів реалізації інвестиційних проектів (інвестором, владою, мешканцями).
  • Розкриття прав та обов’язків мешканців при здійсненні проектів комплексної реконструкції відповідно до законодавства.
  • Окреслення прогнозів результатів реалізації програми.

Залишити відповідь