П’ятниця, 29 Березня, 2024
Мистецтво

Сором та й годі – у старовинному туалеті знайшли непристойні мозаїки

Під час археологічних розкопок античного міста Антіохія Ад Грагум неподалік від сучасного турецького міста Газіпаша дослідники знайшли мозаїку II стл., на якій зображені непристойні сцени з давньогрецьких міфів.

“Чоловіки, які приходили до вбиральні 1800 років тому, мабуть, дуже тішились з цих зображень. Як виявилось, туалетний гумор поза часом” – сказав Майкл Хофф у інтервью livescience.

Перша мозаїка присвячена Нарцису – згідно з міфом, юнак був надзвичайно вродливий і нехтував усіма дівчатами, які в нього закохувались, за що його і покарали боги – будучи на полюванні Нарцис побачив своє відображення у джерелі, закохався в нього і помер від нерозділеного кохання. У туалетній версії Нарцис зображується з великим носом, і, по міркам того часу, виглядає зовсім не привабливо. Проте він дивиться униз і захоплюється своїм відображенням – точніше, відображенням свого пенісу.

“Не дивлячись на те, що збереглась лише половина мозаїки, це її хороша половина” – вважає Хофф.

Друга мозаїка демонструє міф про Зевса та Ганімеда: Зевс перетворився на орла та прилетів на землю, щоб забрати троянського підлітка Ганімеда на Олімп і зробити своїм виночерпієм (міф демонструє модель відносин між чоловіками та підлітками у Древній Греції). Зазвичай Ганімеда зображують з палицею в руці і обручем. В цьому ж випадку все виглядає зовсім інакше.

Замість палиці в руках у Ганімеда щипці, якими він тримає губку для миття туалетів. Зевс зовсім не орел, а чапля з довгим дзьобом, що схопила губку і націлилась на пеніс Ганімеда.

“Будь який чоловік розпізнає у цьому образі каламбур. Це відбувається до чи після статевого акту? Це питання без однозначної відповіді”, – сказав Хофф.

Старовинну мозаїку знайшли за 2 дні до завершення розкопок. “Це звична справа для археології – найкращі відкриття завжди припадають на останній день”, – говорить Хофф.

Залишити відповідь