Четвер, 25 Квітня, 2024
Наука

Вчені припускають, що міжзірковий об’єкт Оумуамуа є інопланетним космічним кораблем

Дослідники з Гарварду припустили, що перший міжзірковий об’єкт, який пролетів через Сонячну систему може бути інопланетним космічним кораблем. Про це повідомляє NBCNews.

Його було помічено на надзвичайно високій орбіті в 2017 році, коли він був на відстані 30 млн км від Землі. Спочатку об’єкт вважали кометою, але згодом його перекваліфікували на астероїд.

Тепер пара дослідників з Гарварду допускає, що Оумуамуа є інопланетним космічним кораблем. Як йдеться у статті, яку буде опубліковано 12 листопада в «Листах астрофізичного журналу», об’єкт «може бути повністю робочим зондом, ціленаправлено направленим на Землю інопланетною цивілізацією».

Дослідники не стверджують, що саме так і є. Але після ретельного математичного аналізу того, як об’єкт прискорювався, коли пролітав повз Сонце, вони говорять, що Омуамуа можу бути космічним кораблем, який рухається у просторі завдяки світлу, який потрапляє на його поверхню.

«Неможливо здогадатись про мету Омуамуа без додаткових даних», – сказав Аві Леб, голова відділу астрономії Гарварду та співавтор статті. Він та його соратник Шмуель Бялі, докторант з Гарвардсько-Смітсоновського центру астрофізики, визнають, що сценарій інопланетних космічних кораблів є «екзотичним». І, можливо, саме тому, інші вчені мають серйозні сумніви з цього приводу.

Наприклад, старший астроном з Інституту SETI в Маунтін-Иью, Каліфорнія зазначив, що не «варто сліпо приймати цю гіпотезу, коли є більш буденне (і скоріше, апріорне) пояснення Омуамуа, що це комета або астероїд здалеку». Цю ідею підтримав також ряд і інших вчених.

Але Леб назвав гіпотезу «чисто науковою та заснованою на доказах» та додав, що слідує принципу Шерлока Холмса: «Коли ви виключили неможливе, усе, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою».

Залишити відповідь