Понеділок, 29 Квітня, 2024
Мистецтво

До Харкова повернулася втрачена під час Другої світової війни картина

Наступного тижня в музеї відкриється виставка, яка розповість відвідувачам про історію спадщини українського художника.

До Харкова повернулася втрачена за часів Другої світової війни картина Сергія Васильківського. Як повідомили в прес-службі ХОДА, живописець є одним із засновників українського національного пейзажу.

Полотно харківського художника до війни зберігалося в державній картинній галереї. Полотна, що знаходяться у виставкових залах, не були внесені в плани евакуації, тому будівля була розграбована німецькими загарбниками. Частина експонатів була вивезена з країни, а час, що залишився знищив вогонь. Тодішній директор галереї зумів врятувати лише деякі твори. Серед них картини Тараса Шевченка.

Протягом 27 років співробітники Харківського художнього музею займалися пошуками втраченого спадщини. Картину Сергія Васількоского виявили в Німеччині два роки тому під час продажу на аукціоні. Після низки експертиз українська сторона змогла довести, що “берлінський” експонат насправді належить перу харківського живописця. Після переговорів було прийнято рішення про повернення роботи одного із засновників національного пейзажу на батьківщину.



Залишити відповідь