Четвер, 18 Квітня, 2024
АвторськеОсвіта

Куди скаржитися на Діда Мороза


У київських садочках проходять святкові ранки. Дуже часто це відбувається за участі запрошених аніматорів, і такі Діди Морози можуть подобатися малюкам (особливо коли роздають подарунки, куплені заздалегідь за батьківські гроші), але батьки якраз можуть мати багато претензій щодо побаченого. На жаль, не існує якогось сертифіката, котрий би давав акторові право проводити саме дитячі ранки. А чим узагалі регулюються правовідносини садочка з Дідом Морозом?

Заступник директора Департаменту освіти і науки КМДА Тетяна Шкурова нагадує, що участь Діда Мороза-аніматора у святковому ранку правомірна лише тоді, коли оформлено орендні стосунки. Адже це підприємницька діяльність – аніматори ж працюють не на громадських засадах. «Безкоштовними» Дідами Морозами на подібних заходах можуть стати батьки або педагоги. Причому педагоги мають перевагу над батьками – не лише у вигляді своєї педагогічної освіти, а й за рахунок наявності медичних книжок і проходження медичного огляду. Тому очільник освітнього закладу має переконатися, що Дід Мороз має відповідний медичний документ. Другий момент: якщо аніматор виконує роботу за грошову винагороду, тобто займається підприємницькою діяльністю, то мусить оформити орендні відносини із цим закладом освіти та сплатити відповідний податок із цих коштів.

Другий момент: якщо аніматор виконує роботу за грошову винагороду, тобто займається підприємницькою діяльністю, то мусить оформити орендні відносини із цим закладом освіти та сплатити відповідний податок із цих коштів.

Є й інша сторона цього питання. «Заклад освіти передусім покликаний розвивати творчі здібності дітей, і всі ці свята діти та педагоги мають готувати і проводити разом», – нагадує  Тетяна Шкурова.

Столичний Департамент освіти категорично заперечує проти діяльності таких аніматорів, але не має важелів впливу на це явище – може хіба що висловлювати глибоке занепокоєння. Утім, нема й особливої потреби в окремій забороні – достатньо наявного чинного законодавства.

Тому контроль за тим, щоб садочок виконував свої функції, уповноважені здійснювати самі батьки. Тим більше вони і найбільше зацікавлені у результаті, і саме вони є фактичними спонсорами всієї цієї вакханалії свята.

Залишити відповідь