Середа, 24 Квітня, 2024
МузикаСуспільство

Українському “Щедрику” Леонтовича 100 років!

Сьогодні Україна і весь світ відзначає 100-річчя відомої української різдвяної пісні «Щедрик».

Пісню написав відомий український композитор Микола Леонтович. Вперше за кордоном України вона прозвучала в 1919 році в Національному театрі в Празі (Чехія).

Цікавим є той факт, що автор пісні присвятив їй 18 років свого життя. Вона має п’ять авторських варіантів – перший з’явився ще в 1901 році, останній, який сьогодні відомий у всьому світі – в 1919 році. Також інтерес поціновувачів історії музичного мистецтва викликає те, що в 1921 році цю пісню вперше виконали в Нью-Йорку на сцені концертного залу Карнегі-Холл (Carnegie Hall), а в 1936 році пісня була переведена на англійську мову як «Carol of the Bells» («Різдвяні дзвіночки»).

Щедрик — то не розкладка пісні, то самоцінний твір, осяяний промінням генія, який посяде не останнє місце в світовій музичній літературі, – композитор Пилип Козицький

Колядка дзвонів широко використовується в рекламі, а її гумористичні версії фігурували в таких американських телесеріалах, як “Сімпсони”, “Південний Парк”, “Гріфіни”, “Сам удома”, “Гаррі Поттер” та багато інших.

Залишити відповідь