Понеділок, 27 Травня, 2024
СвітУкраїна

5 місць, де може розпочатися Третя світова війна – серед них опинилася Україна

Україна потрапила до п’ятірки місць, де може розпочатися Третя світова війна

У перші два десятиліття після падіння Берлінської стіни війна за велику державу здавалася практично неймовірною. Сьогодні, коли міць Китаю все ще зростає, Росія геть відмовилася дотримуватися міжнародного порядку, конфлікт великих держав повертається на порядок денний, вважають журналісти з The National Interest.

Так, автор статті, професор в Військовому коледжі армії США Роберт Ферлі, виділив п’ять точок, в яких в 2019 році існує ризик початку Третьої світової війни, пише УНН.

За його словами, світ згадав про Україну, коли інцидент під час переходу в Азовське море привів до стрілянини, тарану і затримання 24 членів екіпажів українських катерів.

“Спровоковане Росією або Україною (і обидва уряди, мабуть, зіграли певну роль) перехоплення знову викликало напруженість в кризі, що тліє останні пару років. Оголошення воєнного стану українським урядом передбачало можливість хвилювань в Україні”, – пише автор.

За словами Ферлі, Росія, схоже, не зацікавлена в порушенні статус-кво напередодні українських виборів, в той час як український уряд, як і раніше, відчуває нестачу можливостей для послідовної зміни становища на місцях. Майбутні вибори, ймовірно, не змінять основне рівняння, вважає професор, але можуть внести невизначеність.

“З огляду на те, що зберігається напруженість у відносинах між Росією і Сполученими Штатами, навіть невеликий зсув може поставити під загрозу нелегкий баланс, який тримався протягом останніх кількох років, що може привести до хаосу в Східній Європі”, – зазначив Ферлі.

До його списку увійшли також Південно-Китайське море, Перська Затока та Корейський півострів.

Залишити відповідь