Субота, 20 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

Китайські вчені змогли перетворити мідь в аналог золота

Групі дослідників з Даляньського інституту хімічної фізики при Академії наук КНР змогла перетворити мідь на новий матеріал, який “практично ідентичний” золоту. 

Про це передає SCMP.

В ході експерименту вчені “бомбардували” мідну мішень струменем розпеченого зарядженого аргону. Швидко рухомі іонізовані частинки вибивали атоми міді з металу, які потім охолоджувалися і конденсировались на поверхні пристрою, формуючи найтонший шар матеріалу (діаметр піщинки речовини становив всього кілька нанометрів).

Після цього дослідники помістили новоутворений матеріал в реакційну камеру і успішно задіяли його в якості каталізатора для перетворення вугілля в спирт – це складний хімічний процес, який під силу тільки дорогоцінним металам.

При цьому автори дослідження уточнюють, що для виготовлення золотих підробок його використовувати не вдасться – щільність у нього ідентична щільності звичайної міді.

А ось для промисловості відкриття матиме дуже велике значення: зокрема, мова йде про виробництво електронних пристроїв.

“В даний час 40 смартфонів в середньому містять стільки ж золота, скільки одна тонна руди”, – за словами вчених.

Новий матеріал стійкий до окислення і ерозії і при цьому тугоплавкий – тобто, має властивості дорогоцінних металів, а тому має всі шанси їх замінити.

Залишити відповідь