Вівторок, 14 Травня, 2024
Економіка

Зелена енергетика 2019. Чому в Україні почнеться ажіотаж

Як буде розвиватися альтернативна енергетика в наступному, 2019 році

2018 рік закінчується для зеленої енергетики знаковою подією. В кінці минулого тижня парламент схвалив у першому читанні законопроект, який дозволить Україні вже через рік перейти від зелених тарифів до зелених аукціонів. Правда, планувалося зробити це на півроку раніше – з 1 липня 2019-го.

Як пояснив голова Держенергоефективності Сергій Савчук, переможці аукціонів будуть укладати договори на продаж чистої електроенергії за аукціонною ціною на 20 років.

Всі проекти будь-якої потужності зможуть взяти участь в аукціонах, які планується проводити двічі на рік. Додатково передбачається надбавка до 10% до аукціонної ціни за використання обладнання українського виробництва.

Експерти вважають, якщо з 2020-го Україна не перейде від практики зелених тарифів до зелених аукціонів, то нічого доброго країні чекати не доведеться. Чиста енергія буде обходитися державі надто дорого.

“Відновлювана енергетика становить близько 1,9% від загального виробництва, проте платимо за неї приблизно 9% від загальних витрат”, – підкреслив у своїй колонці проектний менеджер Офісу Національної інвестиційної ради Костянтин Чижик.

За його словами, якщо не змінити ситуацію найближчим часом, можуть постраждати всі: держава не зможе забезпечувати повний викуп електроенергії і оголосить дефолт за своїми зобов’язаннями, інвестори втратять гроші, які вони вклали в будівництво станцій, банки втратять засоби, які вони надавали в кредит інвесторам.

Залишити відповідь