Середа, 24 Квітня, 2024
НаукаЦікаве

У Британії знайшли новий тип птерозаврів

У цього птерозавра виступає нижня щелепа. Вчені оголосили про свою знахідку в статті, опублікованій в журналі Acta Palaeontologica Polnica.

Новий вид, названий Klobiodon rochei, належить давньому загону літаючих істот, відомих як птерозаври.

Крилата рептилія жила приблизно 167 мільйонів років тому. Розмах її крил сягав двох метрів. Скам’янілі останки істоти були знайдені в Оксфордширі, Англія.

“Відома тільки нижня щелепа Klobiodon rochei, але будова його зубів унікальна, що робить його відмінним від інших птерозаврів”, – говорять палеонтологи Майкл О’Салліван і Девід Мартілл з Портсмутського університету.

У Klobiodon rochei були величезні іклоподібні зуби – до 2,6 сантиметра в довжину, тоді як у більшості птерозаврів їх взагалі не було.

“Швидше за все, ця істота була схоже на чайку або крячку – прибережного літаючого хижака, який ловив рибу і кальмарів за допомогою своїх величезних зубів, а потім повністю їх ковтав, – кажуть дослідники.

Його великі ікла з’єднувалися, формуючи зубасту клітку, з якої мало хто міг втекти. Klobiodon rochei і інші птерозаври жили разом з найбільш відомим і значущим динозавром в світі – хижаком мегалозавром, першим науково описаним динозавром.

Залишити відповідь