П’ятниця, 29 Березня, 2024
Наука

Аномалія під Африкою послаблює магнітне поле Землі

Згідно з новим дослідженням, магнітне поле Землі поступово слабшає — це відбувається останні 160 років — це в кінцевому підсумку може призвести до зміни полюсів.

Звучить неймовірно, але це вже сталося близько 780 000 років тому. Втім, зміна полюсів відбувається не миттєво, для цього будуть потрібні тисячі років.

Недавно вчені виявили, що магнітне поле планети впливає південноатлантична аномалія, що простягається від Чилі до Зімбабве. Поле всередині аномалії настільки слабке, що пропускає радіацію, небезпечну для супутників, і може пошкодити електроніку. Крім того, в зоні майже відсутні так звані археомагніті дані, фізичні докази магнетизму в минулому Землі, зафіксовані в археологічних реліквіях минулих століть.

Дослідивши процеси ритуального випалу глини стародавніми людьми, вчені отримали докази того, що між ядром і мантією в Африці знаходиться щось незвичайне, що може чинити істотний вплив на глобальне магнітне поле. Крім того було встановлено, що коливання магнітного поля вже мало місце в 400-450 роках н. е., 700-750 роках н. е. і 1225-1550 роках н. е. В цілому аномалія нерозривно пов’язана з Африканською низькошвидкісною мантійною провінцією, яка знаходиться на глибині близько 2900 кілометрів під африканським континентом. Ця щільна область, розташована між розпеченим земним ядром і холодною мантією, якимось чином впливає на залізо, яке допомагає генерувати магнітне поле Землі.

Залишити відповідь