П’ятниця, 19 Квітня, 2024
InГаджет

Цукерберг продав акції фейсбук, щоб створити гаджет для допомоги при епілепсії чи Паркінсоні

Засновник Facebook Марк Цукерберг продав 29 мільйонів акцій Facebook, щоб зібрати 5 мільярдів доларів для амбітної програми біомедичних досліджень під назвою Ініціатива Чан-Цукерберга (CZI).

Про це повідомляє Business Insider.

Програма на суму близько 5 мільярдів доларів передбачає роботу над пристроєм, який переводить думки у команди та рухи. Один з останніх проектів “Ініціативи Чан-Цукерберг” — це бездротовий мозковий імплант, який може стимулювати чи зупиняти рухи мавпи в режимі реального часу.

Над проектом, який Цукерберг розробляє разом з дружиною Прісциллою Чан, працюють науковці зі Стенфорду та Берклі.

Учені називають ідею “терапією”, оскільки вона призначена для лікування таких хвороб як епілепсія та хвороба Паркінсона, які впливають на рухи людини. Пристрій, як очікується, зможе зупиняти приступи у хворого.

“Наш пристрій може слідкувати за мозком, тому ви точно знаєте, що відбувається. Просто зараз ми можемо взяти певну моторну функцію, дізнатися, як вона працює, і навіть управляти нею. Вважаю, що цей пристрій відкриває можливості для нових видів лікування”, — сказала професорка Ріккі Мюллер, яка працює над розробкою.

Стартап учені назвали “Cortera” та розповіли, як він працює на мавпі: завдяки пристрою вони змогли зупинити мавпу від дії, яку вона навчена робити.

Мавпа могла рухати курсор на екрані за допомогою джойстика та утримувати його там протягом певного часу. Отже, учені поклали бездротовий пристрій на голову мавпи, і він міг записувати її думки, а також стимулювати і змінювати її поведінку в реальному часі. Пристрій зміг “відчути”, коли тварина хотіла зрушити джойстик і зупинив її перед цією дією за допомогою електричного сигналу, який надіслали прямо до мозку мавпи.

Залишити відповідь