Середа, 24 Квітня, 2024
МузикаЦікаве

Різдво під “Чарівну флейту” у Відні

Головною прикрасою різдвяної програми Віденської Опери стала “Чарівна флейта” – остання робота Моцарта, названа самим композитором найулюбленішою.

Французький тенор Бенджамін Бернхайм заспівав партію принца Таміно; його натхненний герой готовий боротися з силами зла, щоб знайти кохання. Для Бернхайма “Чарівна флейта” – важливий етап на шляху професійного та особистісного зростання.

Бенджамін Бернхайм, тенор: “Ця опера дуже витончено і ненав’язливо допомагає перейти на наступний етап. Її герой – чи Тамино, Папагено, чи Паміна – вчать вас чогось. У цій роботі чимало жорстких, чорних моментів: там дуже відчутний расизм, сексизм. Моцарт у всіх своїх операх обов’язково піднімає проблему, а в кінці знаходиться рішення – через любов, з’єднання людей …. Чарівна флейта – безсмертна; впевнений, що вона буде звучати і через сто років, і через двісті …

Tаміно – це особливий музичний характер. Уявімо його в сьогоднішньому контексті соцмереж. Наш принц закохується по портрету, ну, або фотографії. Зовсім як в інстаграмі або у фейсбуці: побачив, поставив “лайк” і пропав. У ньому буквально все вибухає – сексуальне, чуттєве бажання, все відразу. Йому хочеться побачити предмет обожнювання, говорити з нею, встановити відносини. Зміна в стані принца миттєва і гостра. Для мене Тамино в цей момент стає дорослим, він бере на себе відповідальність і каже собі: “Ось в цьому напрямку я хочу рухатися, хочу чогось досягти в житті”.

Предмет закоханості принца – принцеса Паміна; її партію заспівала молдавська сопрано Валентина Нафорніце. За сюжетом, принцеса нудиться в в замку чарівника Зорастро і в якийсь момент зневіряться в любові і відданості прийшов шукати її Тамино.

Валентина Нафорніце, сопрано: “У якийсь момент їй нічого не залишається, як задуматися про самогубство … вона зупиняється і співає свою ангельську щемливу арію. Так, вона відчуває себе загубленою, при цьому прагне бути доброю зі своєю матір’ю, з Зорастро, всім хоче догодити, Тамино в тому числі. У кінці вона мало не втрачає назавжди свою справжню любов “.

Найулюбленіша опера Моцарта виповнюється у Відні під керівництвом маестро Адама Фішера.

Адам Фішер, диригент: “У” Чарівній флейті “- десь третина музичних рішень з” Фігаро “і” Дон-Жуана “і дуже багато нового. А після” Дон-Жуана “, найбільшої в історії опери, всі думали, що Моцарту більше нічого нового не вдасться написати. Він же під кінець життя знайшов інший стиль ….. в цей період йому було потрібно значно менше для передачі напруження емоцій. Який ще шедевр вийшов би з-під його пера, прожив Моцарт ще 3-4 місяці ? “

Залишити відповідь