Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

Україна досі є лідером контрабанди сигарет до ЄС

Україні варто боротися з причинами нелегальної торгівлі тютюновими виробами, а не з її наслідками.

2,5 млрд грн втрат бюджету країни та 250 млн євро тіньових коштів. Це узагальнений щорічний об’єм ринку нелегальної торгівлі сигаретами в Україні.Щоденно з України нелегально вивозять 1-2 фури, вщент забиті сигаретами. Прибуток з однієї такої фури – півмільйона євро.

Це непоганий прибуток для нелегального бізнесу, завдяки якому, за даними KPMG, Україна посідає 1 місце серед країн-постачальників нелегальних сигарет до Європейського Союзу. І це в той час, коли Україна активно бореться з тіньовою економікою.

Для нас – тютюнової галузі – нелегальна торгівля є одною з найбільших проблем. В Україні – особливо.

Окрім репутаційних втрат через першість у антирейтингу KPMG та недоотримання прибутку на ринках ЄС, ми втрачаємо і в Україні.

Через постійне зростання акцизних ставок і, як наслідок, зростання вартості сигарет та за умов невисокої купівельної спроможності, українці все частіше купують дешеві контрафактні (підробку) або контрабандні (незаконні) сигарети.

Цього року середній показник внутрішнього ринку нелегальної торгівлі сигаретами зріс до 3,7%. Здається, що це невеликий показник, але він на третину більше минулорічного.

В грошовому еквіваленті це 2,5 млрд грн недоотриманих податків. Тенденція зростання зберігається і наступного року, за нашими прогнозами, ця цифра легко сягне 3 млрд грн. Якщо, звісно, нічого не робити.

Ми не чекаємо, поки проблема вирішиться сама собою. Ми активно співпрацюємо з правоохоронцями, допомагаємо проводити експертизу контрабанди та визначати шлях її переміщення. Але це лише крапля у морі у боротьбі з величезним незаконним ринком, що приносить мільйони євро тіньових коштів.

Залишити відповідь