П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Завдяки реформі децентралізації невеличкі міста почали розвиватися

Реформа децентралізації в Україні впроваджується вже п’ятий рік поспіль.

Перші результати змін підсумували на III Форумі об’єднаних громад, який пройшов 5 грудня 2018 року у Києві.

За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, забезпечення якісного розвитку територій — частина урядової політики середньострокового планування. Глава Уряду виступає за закріплення в Конституції України незворотності реформи децентралізації, а процес конституційних змін починати вже у 2019 році, з тим, щоб у 2020 році провести місцеві вибори на нових принципах роботи місцевого самоврядування.

За даними Моніторингу процесу децентралізації та реформування, що проводиться Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства,8,4 млн населення проживає на території об’єднаних громад або 23,9% від загальної чисельності населення України (цей показник не враховує тимчасово окуповані території). Тільки за грудень 2018 року кількість населення, що проживає в об’єднаних територіальних громадах (далі — ОТГ) , зросла на 1,3 млн.

В ОТГ створено 123 центри надання адміністративних послуг, перелік яких обчислюється десятками. У таких центрах люди отримують різні довідки, призначають пенсії та субсидії без необхідності їхати в обласний чи районний центр.

Залишити відповідь