Четвер, 16 Травня, 2024
Україна

2019 рік не стане для України роком встановлення миру

2019 рік не стане для України роком встановлення миру та відновлення її території в довоєнних міжнародно визнаних кордонах, вважають опитані експерти.

Водночас, вони прогнозують посилення обороноздатності держави коштом західної допомоги, а також зміцнення міжнародного авторитету України та її економічної потуги в разі продовження реформ і успішної дипломатії на міжнародній арені.

Жоден з опитаних експертів не очікує, що цього року вдасться вирішити проблеми деокупації Донбасу і Криму чи навіть знизити градус напруженості навколо цих проблем. Заступник директора з міжнародних програм київського Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь в інтерв’ю Польському радіо спрогнозував, що росія буде намагатися використати для провокацій період виборчої президентської кампанії в Україні.

Водночас, він не вважає, що ці спроби будуть успішними, адже москва не спромоглася використати навіть таку сприятливу для дестабілізації ситуацію, як створення Православної церкви України. Експерт це розглядає, як втрату кремлем можливостей для впливу в таких сферах і його спроможність діяти тільки в межах прямої агресії, як це сталося в листопаді, коли російські військові захопили в нейтральних водах українські кораблі.

Саме посилення протиповітряної оборони та військово-морських сил цього року є найактуальнішими проблемами для України, вважає експерт.

Залишити відповідь