П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

З 1 січня почали працювати основні елементи нової реформи ООН

Запланована реформа повинна торкнутися і оптимізації системи персоналу ООН, чисельність якого сьогодні вражаюча – 38,1 тис. чол., В тому числі 18,2 тис. задіяних в польових операціях.

Хоча процес реформування ООН розрахований на кілька років, основні елементи нової реформи почали працювати вже з 1 січня 2019 року. Вона охоплює три напрямки: посилення превентивної дипломатії з метою запобігання конфліктів та забезпечення постійного світу; реорганізація системи ООН для досягнення Цілей сталого розвитку – Порядок денний 2030; адміністративна реформа, яка включає часткову зміну структури секретаріату ООН, посилення управління кадровою політикою, перегляд систем бюджетування, планування фінансів і закупівлі.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Володимир Єльченко, постійний представник України при ООН. Так, за його словами, в структурі секретаріату ООН створено новий підрозділ – департамент у справах політики та побудови миру. Він буде займатися питаннями запобігання та вирішення конфліктів, електоральної підтримки, підтримки стійкого миру і забезпечення діяльності політичних місій ООН. Основний акцент буде робитися на ранньому реагуванні та мобільності ресурсів. Зазначена ініціатива відповідає оголошеному А.Гутерріша на початку своєї каденції стратегічного підходу “дипломатія заради миру”.

“Інший нової структурною одиницею став департамент операцій світу, який буде займатися діяльністю нинішніх операцій ООН з підтримання миру (нині їх налічується 14 на чотирьох континентах), а також буде реагувати на нові конфліктні ситуації, – зазначає дипломат. – За задумом авторів реформи, два нових департаменту сформують т.зв. “мозковий центр” ООН, де одне “півкуля” відповідатиме за аналіз і стратегічне планування, а інше – за безпосереднє реагування в зонах активних конфліктів. При цьому оновлені струк тури повинні усунути фрагментацію в своїй діяльності. Своєрідним же інституційним “хребтом” має стати підрозділ під непростим назвою “департамент менеджменту, стратегії, політики і дотримання норм”.

Постпред України при ООН підкреслює, що запланована реформа повинна торкнутися і оптимізації системи персоналу ООН, чисельність якого сьогодні вражаюча – 38,1 тис. Чол., В тому числі 18,2 тис. Задіяних в польових операціях.

“І хоча потреба в таких масштабних ресурсах для діяльності ООН на місцях можна зрозуміти, залишається багато питань до ефективності 20-тисячної армії працівників секретаріату ООН. Тільки в Нью-Йорку їх налічується 6,4 тис.! До речі, в цілому в системі ООН Україна представлена ​​196 особами: 75 – в секретаріаті, 25 – в польовій службі, 96 – в категорії загального обслуговування “, – пише автор.

Залишити відповідь