Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

В Україні не вистачає 550 нових кладовищ

За останні п’ять років в Україні погіршилася ситуація з нестачею місць для поховань.

Сьогодні в нашій країні потрібно побудувати на 41 кладовищі більше, ніж було потрібно в 2014 році, всього – 550.

В Україні існує понад 33 тис. Кладовищ, з яких впорядковано 26 тис. Про це повідомили в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Всього на сьогоднішній день в містах розташовано 3 тис. діючих і 1000 закритих кладовищ. З них 3 тис. – упорядковано.

У сільській місцевості розташовано 26 тис. діючих і 3 тис. закритих кладовищ, з яких впорядковано 22 тис.

Зараз в Україні потрібно побудувати 550 нових кладовищ. Найбільше в цьому мають потребу населені пункти Закарпатської (62), Харківській (49), Львівській (46) та Дніпропетровській (30) областей.

Нагадаємо, що станом на 2014 рік в країні не вистачало 509 місць для поховання.

Мінрегіон розробив проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання” (№8248). Цей законопроект повинен вирішити проблемні питання в сфері поховання. Документ переданий до Верховної Ради України на обробку.

Варто зазначити, що проблемою нестачі місць на кладовищах влади країни занепокоїлися давно. Так, в 2013 році в столиці, згідно з оцінками Київської міськдержадміністрації, місць для нових могил повинно було вистачити всього на рік.

У 2016 році за сферу ритуальних послуг взялися в Мінрегіоні. Зокрема, був розроблений законопроект, який внесе зміни в закон “Про поховання та похоронну справу” і Кримінального Кодексу. Вирішити питання нестачі місць поховання в країні пропонувалося вирішити шляхом поширення практики кремації.

У тому ж році Антимонопольний комітет разом з Мінрегіонбудом вирішили зробити більш конкурентним такий специфічний бізнес як ритуальні послуги. Перше, що пропонували зробити профільні відомства в цій боротьбі, – істотно змінити Закон “Про поховання та похоронну справу”.

Залишити відповідь