П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Комітет Ради порекомендував прийняти законопроект про процедуру переходу релігійних громад

Комітет з питань культури та духовності  рекомендував Верховній Раді розглянути та прийняти у першому читанні доопрацьований  законопроект №4128 “Про внесення змін до закону “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо зміни релігійними громадами підлеглості”

Про це повідомив голова комітету Микола Княжицький під час засідання 16 січня.

Так, новий документ отримає номер № 4128/Д. Ним пропонується внести зміни до вже діючого Закону “Про свободу совісті та релігійні організації” та Закону “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”.

Вказується, що для зміни підлеглості необхідно внести зміни до статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Питання членства держава лишає на розсуд самим релігійним громадам та не нав’язує яким чином їм приймати чи виключати членів парафії.

При цьому громада лишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Більше того, законопроектом вводиться тимчасова заборона на проведення будь-яких дій з майном парафії. Тобто під час переходу парафії не можна продати, відібрати, віддати у заставу нерухоме майно парафії.

Залишити відповідь