Субота, 20 Квітня, 2024
Наука

Станцію «Академік Вернадський» модернізують

Там вперше оновлять дах, лабораторії, енергетичну, опалювальну та опріснювальну системи, а також придбають кавоварку.

Про це повідомляє mon.gov.ua.

Наприкінці січня почнеться модернізація української антарктичної станції «Академік Вернадський» – масштабна реконструкція відбудеться вперше відтоді, коли станція перейшла у власність України, тобто за 22 роки. На це держава виділила майже 35 млн гривень. Таку інформацію повідомив в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН Євген Дикий під час прес-конференції сьогодні, 17 січня 2019 року, в Києві.

«Уперше за 22 роки, які станція належить Україні, вкладено серйозні кошти для її модернізації. На це було виділено спочатку 15 мільйонів гривень, а потім ще 19,6 млн. Хочу нагадати, що загалом цій станції вже понад 70 років. Британці передали нам її 1996-го в дуже гарному стані, але, звісно, за такий час вона вже потребує серйозного оновлення багатьох систем. А за час «господарювання» України було побудовано тільки паливний бак 2006 року», – зазначив керівник НАНЦ.

Зокрема, будуть проведені такі роботи:

  • Оновлення всієї енергетичної системи станції – нові дизельні двигуни
  • Встановлення нового опріснювача води (перетворює морську воду на питну)
  • Заміна всієї системи опалення
  • Заміна даху на всіх приміщеннях станції
  • Переобладнання медичного кабінету (кардіограф, УЗД-апарат, біохімічний аналізатор та аналізатор крові, обладнання для телемедицини)
  • Переобладнання біологічної лабораторії (морозильник для глибокого заморожування біологічних зразків, витяжна шафа для роботи з хімічними реагентами, обладнання для виділення ДНК, спектрофотометри)
  • Ремонт паливного баку (антикорозійна холодна оцинковка дна)
  • Побудова паливного трубопроводу

«А ще для наших полярників буде особливий бонус – кавоварка. Прохання встановити її на станції ми отримували вже давно, і от зараз «мрія» багатьох наших зимівників здійсниться – вони зможуть починати ранок з запашної свіжозвареної, а не свіжозапареної кави», – розказав Євген Дикий.

Залишити відповідь