Середа, 17 Квітня, 2024
Суспільство

Мінкульт нарахував в Києво-Печерській лаврі майже тисячу артефактів

Лише одну чи дві одиниці (зокрема Кивот – священна посудина, в якій зберігаються Святі Дари – Тіло і Кров Христові, що використовуються для причастя) передано монастирю в користування на один-два роки.

Про це повідомила заступниця міністра культури Тамара Мазур.

“Інші культурні цінності (829 предметів) були передані монастирю в постійне користування з кінця 80-х до початку двохтисячних декількома документами. Заповідник тоді перебував у підпорядкуванні Київської міської державної адміністрації. Відтоді до обов’язків працівників заповідника не входила перевірка таких цінностей. Але вони перебувають у державній власності, тому заповідник таки моніторив їх стан”, – сказала вона.

“Значна частина культурних цінностей була передана монастирю в постійне користування. Але вони не були виведені з власності держави і не втратили свій статус, а лише були виключені з облікових книг заповідника. Разом із тим держава може висувати претензії тому, кому були передані культурні цінності, просити надавати інформацію про їхнє місцезнаходження, стан збереження тощо”, – додала Мазур.

1 коментар

Залишити відповідь