П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеТехніка

Пільговиків у столичному транспорті уже почали рахувати. І пільговики запанікували

«А ви вже зареєстрували свою картку?» – тепер суворо запитують контролери у пільговиків. Ми вже писали про те, що з 21 січня пільговиків просять валідувати «картку киянина» при користуванні наземним транспортом, однак інформація з цього приводу суперечлива й постійно оновлюється.

Отже, як було оприлюднено на офіційному сайт КМДА, «із метою раціонального та більш ефективного використання бюджетних коштів у столиці впроваджують реєстрацію поїздок у наземному громадському транспорті пільгових категорій громадян за допомогою картки киянина». Ідея гарна: відшкодовувати перевізникові з міського бюджету стільки, скільки пільговики реально використовують. Але до втілення, як завжди, багато запитань.

Пільговики запитують, чи будуть їх штрафувати, якщо вони не піднесли картку до валідатора. Але чи взагалі це наразі можна перевірити? Чи достатньо сказати «мамою клянусь» – і цього буде достатньо, щоб контролер повірив?

«Штрафувати будуть після введення системи у промислову експлуатацію – орієнтовно початок листопада, – відповіла  прес-секретар департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Ксенія Призіглей. – Поки є час зробити Картку киянина». Отже, інформація, надана кондукторкою на маршруті тролейбусу №18, що зараз пенсіонери можуть їздити у громадському транспорті безкоштовно і з карткою, і з пенсійним посвідченням, але з 1 лютого 2019 року поїздка буде безкоштовною тільки при наявності Картки киянина, не відповідає дійсності. «Ми керуємось розпорядженням, відповідно до якого до 31 жовтня право проїзду надається за старою і за новою системою», – сказала Ксенія Призіглей.

Непрямо її слова підтвердив начальник Служби організації обліку та збору виручки КП «Київпастранс» Олександр Вавринчук. Розповідаючи про те, як збираються модернізувати систему стягування штрафів, він зокрема повідомив: «Ми передбачаємо закупівлю таких мобільних касових апаратів, щоб люди могли заплатити штраф безготівковим способом. Орієнтовно це має бути в середині року: тоді будуть закуповувати пристрої для контролю оплати проїзду у громадському транспорті, і є кілька модифікацій цього пристрою, в тому числі з касовим апаратом, який давав би чек про сплату штрафу».

Отже, ще мінімум півроку триватиме перехідний період, за який пільговики, котрі досі не мають Картки киянина, зможуть її зробити.

Залишити відповідь