П’ятниця, 29 Березня, 2024
ПолітикаСвіт

Трамп оголосив про досягнення угоди, що припинить “шатдаун”

Президент США підтримав угоду, що має відновити роботу американського уряду строком на три тижні. Призупинення роботи федеральних агентств тривало рекордний термін.

Угода не передбачає жодних грошей, які Дональд Трамп хоче отримати на будівництво стіни вздовж мексиканського кордону, повідомляють джерела в Конгресі.

Раніше президент-республіканець обіцяв відхилити будь-який варіант угоди, якщо вона не включатиме 5,7 мільярда доларів на будівництво його головної передвиборчої обіцянки.

Але демократи, які контролюють Палату представників, категорично відмовилися від цієї ідеї.

Виступаючи на 35-й день “шатдауну” в саду навпроти Білого дому, Трамп заявив, що нова угода передбачає фінансування уряду строком до 15 лютого.

Він сказав, що федеральні працівники, які постраждали від політичної суперечки, отримають повну зарплату, та назвав їх “неймовірними патріотами”.

Найдовше призупинення роботи уряду в історії США тривало 35 днів. Уряд не мав фінансування через те, що парламент відмовляється схвалити новий бюджет, який передбачає серед іншого виділення коштів на загороджувальний бар’єр вздовж кордону.

Що ще сказав Трамп?

Під час виступу 25 січня Трамп заявив, що вирішив утриматися від, як він висловився, “дуже потужної альтернативи”, під якою він, певно, має на увазі оголошення надзвичайного стану в країні.

Цей захід дозволив би направити на будівництво стіни кошти з військового бюджету. Але такі дії можуть призвести до конституційної кризи і стати причиною судових позовів.

Проте, президент США додав: “У нас насправді немає іншого вибору, окрім будівництва потужного сталевого бар’єра”.

“Якщо ми не досягнемо справедливої угоди з конгресом, 15 лютого або уряд знову перестане працювати, або я використовую повноваження, які мені надає закон і конституція Сполучених Штатів, щоб розв’язати цю надзвичайну ситуацію”.

Конфлікт між президентом та конгресменами виник під час ухвалення тимчасового бюджету США наприкінці грудня 2018 року. Дональд Трамп вимагає включити до нього 5,7 мільярда доларів на будівництво стіни на кордоні із Мексикою. Палата представників США погодила його фінансування, проте демократи у Сенаті не захотіли голосувати за цю статтю бюджету.

Залишити відповідь