Четвер, 25 Квітня, 2024
ЕкономікаСвіт

Польща замінить російський газ норвезьким – Financial Times

Польща давно мала намір позбутися енергетичної залежності від Росії, а останнім часом зробила декілька рішучих кроків у цьому напрямку, пише газета Financial Times.

Зокрема, у листопаді 2018 року, газотранспортні компанії Польщі, Gaz-System, та Данії, Energinet, домовилися спільно працювати над проектом балтійської труби, що поєднає Польщу з газовими родовищами Норвегії.

А в грудні, польська державна нафтогазова компанія PGNiG, підписала ще одну угоду про постачання зрідженого природного газу зі США. У середині січня, ця ж компанія отримала три нові ліцензії на видобуток газу в норвезькій акваторії.

Польські держслужбовці сподіваються, що ці ініціативи не тільки дозволять країні позбутися залежності від російського газу, але й дозволять їй стати регіональним газовим хабом, що постачатиме надлишок газу до Центральної та Східної Європи.

Директор компанії Polskie LNG, що будує термінали зрідженого газу на балтійському узбережжі країни, Павло Якубовський, вважає, що створення енергетичних каналів по лінії північ-південь, що конкуруватимуть зі східно-західними, дозволить центральній Європі диверсифікувати енергетику.

“Польща працює над сполученням із Литвою, Україною, Словаччиною та Чехією, аби постачати надлишок газу до сусідніх ринків і створити регіональний газовий центр”, – каже Якубовський.

Польща отримує 11 з 17 мільярдів кубометрів газу, які імпортує, від російського “Газпрому”.

Однак чинний контракт закінчується у 2022 році, й Польща заявила, що не має наміру його продовжувати через випадки порушення постачання за останні півтора десятиріччя.

Однак, чи буде готова балтійська труба до завершення контракту з Газпромом, невідомо. Так само ускладнює процес той факт, що десь у Балтійському морі, ця труба має перетнутися з конкурентом у вигляді “Північного потоку-2”, який реалізує Кремль.

Аналітик Роберт Томашевський із варшавського центру Polityka Insight каже: “Gaz-System має дійти згоди з “Газпромом” з цього приводу. Це технічна розмова, але я можу уявити ситуацію, в якій “Газпром” це рішення відкладе або затягне весь процес”.

Залишити відповідь