П’ятниця, 29 Березня, 2024
РозслідуванняСкандалУкраїна

Вбивство Гандзюк: в організації підозрюють голову Херсонської облради

Голові Херсонської облради Владиславу Мангеру вручили підозру через його можливу причетність до смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк. Про це у своєму Facebook повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

У повідомленні про підозру, фотографію якої поширив Луценко, йдеться про те, що пана Мангера підозрюють в організації вбивства. Сам Мангер раніше заперечував, що має якийсь стосунок до злочину.

Наприкінці липня минулого року на Катерину Гандзюк вчинили напад і облили кислотою – від опіків постраждало понад 30% тіла.

Кілька місяців Гандзюк перебувала на лікуванні в столичному опіковому центрі, проте врятувати її не вдалося. Вона померла 4 листопада.

Речниця ГПУ Лариса Сарган додала, що підозру Мангеру вручили особисто за місцем його проживання – для цього до Херсону виїхала група процесуальних керівників ГПУ та слідчих СБУ. Наразі тривають слідчі дії і проводяться обшуки.

Незабаром, каже Сарган, підозрюваного доправлять до Києва – для обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Версія ГПУ

По обіді 11 лютого Юрій Луценко вийшов до журналістів і розкрив деталі того, як його відомство бачить підготовку вбивства Катерини Гандзюк.

За словами Луценка, Владислав Мангер вирішив організувати її вбивство, керуючись особистою неприязню.

Гандзюк публічно заявляла про корупційну складову підпалів лісів, які “кримінальне середовище області використовувало для збагачення за сприяння окремих представників обласної влади і правоохоронних органів”, пояснює генпрокурор.

“В зв’язку з тим, що Гандзюк висвітлювала це у ЗМІ і соцмережах, усвідомлюючи, що це суперечить його інтересам, Мангер з метою залякування населення і громадських активістів, які критикували його дії, вирішив організувати вбивство”, – каже Луценко.

Луценко

Для реалізації злочину Мангер, за версією слідчих, звернувся до знайомих йому громадян Левіна і Павловського (вони також проходять по справі Гандзюк і вже затримані). Саме вони зайнялися пошуком виконавців злочину, розповів генпрокурор.

Говорячи про затримання Мангера, Луценко додав, що за чинними нормами законодавства правоохорнці не мають права його арештовувати.

“Навіть в цій ситуації, після підозри у вчиненні вбивства, ми не маємо права затримати пана Мангера, можемо лише запросити його прослідувати до Печерського суду – для обрання запобіжного заходу. Але ми здійснили всі можливі заходи безпеки в рамках законодавства, і пан Мангер буде в Печерському суді разом із захисниками. А суд прийме безальтернативний запобіжний захід – арешт”.

Хто такий Владислав Мангер?

Владислав Мангер працює головою Херсонської обласної ради з вересня 2016 року.

Донедавна він був членом партії “Батьківщина”, проте нещодавно повідомив, що призупиняє своє членство в політсилі.

У суботу в “Батьківщині” заявили, що Мангера офіційно виключили з партії.

Рішення схвалили на фоні звинувачень у його причетності до вбивства Катерини Гандзюк, які поширювали активісти.

Мангер

Про причетність Мангера до злочину заявляв, зокрема, батько Катерини Гандзюк, Віктор Гандзюк.

Сам Владислав Мангер свою причетність раніше заперечував: “Я як людина безмежно співчуваю горю родині загиблої Катерини. Це велике горе для батьків і близьких. Я хотів би швидкого й чесного розкриття цієї справи. Водночас вважаю звинувачення, які лунають на мою адресу у зв’язку зі справою Гандзюк, безпідставними та голослівними”, – заявляв він.

Окрім голови Херсонської облради, активісти звинувачують у причетності до злочину інших херсонських посадовців: голову місцевої облдержадміністрації Андрія Гордєєва і його заступника Євгена Рищука.

Одразу після появи інформації про вручення підозри Владиславу Мангеру, Рищук за власним бажанням тимчасово відсторонився від виконання службових обов’язків.

Це у своєму Facebook підтвердив Андрій Гордєєв: “Погодив Євгену Рищуку його заяву про тимчасове відсторонення на час розслідування справи щодо вбивства Катерини Гандзюк. Впевнений, Євгену Миколайовичу нічого приховувати і він налаштований на максимальне сприяння і відкритість під час слідства”.

“Хто замовив Катю Гандзюк?”

Вже тривалий час активісти закликають до покарання людей, винних, на їхню думку, у вбивстві херсонської активістки.

На вихідних вони намагалися відвідати зустріч Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі і закликати політика до покарання винних у смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Катерина Гандзюк

В руках вони тримали плакати з прізвищем Владислава Мангера. Їх затримали правоохоронці, це зрештою призвело до сутичок між поліцейськими і мітингувальниками.

Того ж дня на зустріч Петра Порошенка прийшов інший активіст з плакатом, де були вказані прізвища Рищука і Гордєєва. Чоловік заявив, що продемонструвати плакат йому завадили охоронці президента, які зрештою частково його порвали.

Справа Гандзюк

Від самого початку справа про напад на Катерину Гандзюк набула значного резонансу в Україні та за кордоном.

Ще влітку стало стало відомо, що за цією справою правоохоронці затримли п’ятьох людей. Це Сергій Торбін, Володимир Васянович, Віктор Горбунов, В’ячеслав Вишневський та Микита Грабчук. Всі вони – учасники АТО на сході України у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. У листопаді заарештували ще одного підозрюваного – Ігоря Павловського.

Катерина Гандзюк

Повідомлялося, що дехто із затриманих співпрацює зі слідством і вже зізнався у скоєному.

Під час допиту вони розповіли деталі організації нападу на Гандзюк та свою роль у цій справі.

Згідно з матеріалами слідства, які озвучувалися на судових засіданнях, Горбунов купляв кислоту, Грабчук здійснив безпосередній напад, а Васянович і Вишневський слідкували за Гандзюк.

У грудні Юрій Луценко заявив про затримання ще одного підозрюваного на прізвище Левін, який, за словами генпрокурора, був ключовою фігурою у вбивсті Гандзюк.

Пізніше Луценко запевнив, що всі замовники та організатори вбивства Катерини Гандзюк вже встановлені, але відмовлявся розголошувати деталі, пояснюючи це таємницею слідства.

Залишити відповідь