Четвер, 28 Березня, 2024
АналітикаПолітика

Для чого “Національний корпус” здійснює дестабілізацію ситуації в Україні

9 березня, поки більша частина українських націоналістів вшановувала день народження Тараса Шевченка, приблизно дві тисячі переважно молодих людей з символікою Національного корпусу та Національних дружин спочатку влаштували спробу прориву до Адміністрації Президента України та сутички на вулиці Банковій, а після цього – провокацію у місті Черкаси, де Петро Порошенко проводив мітинг після урочистостей на честь 205-ї річниці народження Тараса Шевченка, а до цього – засідання Ради регіонального розвитку.

Що цікаво, про те, що Порошенка не буде на Банковій 9 березня, було відомо заздалегідь, як і те, що це – вихідний день, а отже – ані вручити свої вимоги, ані озвучити їх комусь особисто, можливості не буде. Тому розглядати те, що відбувалося 9 березня за участі Національного корпусу можна лише як заплановані заздалегідь дії, а не як обурену реакцію чи гнів активістів.

З іншого боку, дії поліції в цей день також не можна вважати випадковими чи непідготовленими, оскільки про акцію Національного корпусу було відомо всім, і те, як вони можуть діяти, також. Тому перше, що треба розуміти – жодних випадковостей в цей день не сталося, все йшло за певним сценарієм, який є чітко зрозумілим.

Гра у піддавки

На відео наших колег з “Радіо Свобода” чітко видно, що колона активістів і не планувала вступати в діалог з поліцією чи пробувати домовитися. Бійка розпочалася фактично за кілька секунд після того, як перші учасники акції наблизилися до представників поліції діалогу.

Також помітно, що не було звичних парканів, які зазвичай дуже важко посунути, ті, що стояли, були легко подолані.

Далі, після того, як учасники протестної акції та її лідери зрозуміли, що “Порошенко від них втік” (хоча ми вже зазначили, що його присутність в цей день на Банковій і не передбачалася), лідери Національного корпусу оголосили, що будуть “переслідувати його в Черкасах, щоб поставити важливі питання”. І за кілька годин дійсно прибули туди.

Що також характерно: у Національного корпусу було достатньо підготовлених транспортних засобів, щоб подолати приблизно двісті кілометрів. На шляху до Черкас поліція здійснювала спроби зупиняти автобуси з активістами, проте так виглядає, що ці спроби мали на меті ще більше мобілізувати членство, оскільки жодних реальних дій, щоб дійсно зупинити чи затримати не було, лише незрозумілі та малоадекватні дії, як на відео:

Поведінка представників Нацкорпусу, які залишилися за кадром, викликає сумнів в тому, що це дійсно націоналісти, оскільки лексика та мова спілкування дуже нехарактерна для послідовників Бандери та Шухевича. А поведінка поліції викликає інше питання: які завдання вони отримали?

Спарінг-партнери

Відео сутичок у Черкасах багато, є як ті, що поширила Національна поліція, так і ті, що опублікували журналісти та громадські діячі.

Помітна одна характерна деталь – поліцейські перебувають абсолютно без засобів захисту, що дозволило достатньо фізично розвинутим активістам завдати їм певних ушкоджень.

На наступному відео, яке розміщено на офіційному каналі партії Національний корпус видно момент (після 1 хвилини), де активісти, прорвавши легкий кордон правоохоронців, пробують зупинити кортеж Президента Порошенка.

Як має діяти охорона першої особи, коли з’являється подібна раптова і незрозуміла загроза для особи, що охороняється? Правильно, застосовувати всі сили та засоби, щоб нейтралізувати загрозу. В тому числі і застосовувати вогнепальну зброю, стріляючи на ураження.

Чи знали лідери Національного корпусу про це? Вочевидь знали. Чи знали про це поліцейські та їх керівники, які не забезпечили достатню охорону на публічному заході? Знали. То чому сталося так як сталося? Кому був потрібен кривавий сценарій?

Чий сценарій?

Відомий громадський діяч Дмитро Корчинський так відреагував на ці події:

Нещодавно, коли поліція затримувала й била на Подолі хлопців і керівників організацій С14, Традиція й порядок, Невідомий патріот (всі – націоналісти й учасники бойових дій), тоді керівники Національного корпусу підтримували дії поліції й зловтішалися. Трошки покидалися брудом в С14.

написав він.

Відомий блогер Mason Lemberg написав наступне:

Хочу нагадати декому, що десь з місяць тому, в Києві за анонімним дзвінком слідчо-оперативна група поліції затримала десятеро людей на путінгу Йулі, які взагалі нічого не робили. А потім ще їх побили ногами, кричачи “Бандера, ложись!”
А тепер якісь йолупи б’ють поліцейських в обличчя, а слідчо-оперативної групи все нема і нема)
Це щодо нейтральності.

написав він у Фейсбук.

Євген Карась, лідер організації С14, активісти якої якраз постраждали від дій поліції в Києві під час мітингу Юлії Тимошенко, написав наступне:

Це менти затримують активістів НацКорпусу після вчорашніх дебошів.
Які ще треба докази, що СБУ-С14 заважає прагматичній любові Арсена до Юлі?

написав він у Фейсбук.

Про що це все говорить? Не секрет, що більшість експертів пов’язують партію Національний корпус та організацію Національні дружини саме з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Попри те, що Андрій Білецький та його побратими постійно відхрещуються від таких зв’язків, дивні дії поліції, зокрема і у Черкасах, посилюють такі підозри.

Як ще пояснити той факт, що проти потужного десанту Нацкорпусу у Черкасах виставили незахищених звичайних поліцейських, а проти кількох десятків активістів С14 – повністю екіпірованих спецпризначенців?
Чий сценарій реалізується Національним корпусом в Україні, якщо в суботу цілком реальним (і законним!) було застосування вогнепальної зброї проти простих активістів охороною Президента?
Яка логіка вимог відставки Президента за три тижні до виборів?

Замість епілогу – допис Дмитра Вовнянко про цю ситуацію:

1 коментар

Залишити відповідь